Interim - Detachering - W&S

De-juiste-inkoper-op-de-juiste-plek

Wij leveren de
juiste inkoper
op de
juiste plek

 • Nieuwsoverzicht

  Serendipity & Best Value Procurement

  22 april 2012

  Van het weekend zat ik heerlijk relaxed met mijn vrouw onderuit op de bank de film Serendipity te kijken. Een echte chick flick, maar ach, gezellig met een wijntje erbij, was het nog een leuke film om te zien ook. Nu durf ik te stellen dat mijn Engels redelijk goed is maar wat Serendipity nu precies betekent kon ik niet zomaar zeggen. Ik vond het wel een mooi woord en met behulp van Google ben je er zo achter. Serendipity is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar totaal iets anders. Bekende voorbeelden van toevallige ontdekkingen die wij allemaal kennen zijn o.a. penicilline, de post-it en Viagra. Serendipity, ofwel vertaald naar het Nederlands serendipiteit, is allemaal toeval of stom geluk… Alhoewel, op de website van Harvard Business Review wordt gesteld dat serendipiteit staat voor de bijzondere gave om nuttige combinaties te maken van observaties die op zich weinigzeggend zijn.

  Ok, denk je misschien tot nu toe, maar wat heeft dit met inkoop te maken? Iedere inkoper is inmiddels wel bekend met de term Best Value Procurement (BVP), Prestatie-inkoop of Waardecreatie in de Keten. BVP is de filosofie die uitgaat van het inkopen en realiseren van de hoogste waarde voor de laagste prijs. Je maakt hierbij veel meer gebruik van de kennis en kunde van je leveranciers en in mindere mate werk je met de door je eigen organisatie van te voren in detail uitgewerkte specificaties. Creativiteit en innovatie speelt een belangrijke rol. Ga je hier serendipiteit aan toevoegen dan kom je misschien wel tot hele andere oplossingen. Je moet uiteraard wel de mogelijkheid hebben om af te kunnen wijken van je vastgestelde doelen. Let wel, doelen moeten gesteld worden, echter hoeft dit doel op zich niet heilig te zijn. De kracht zit in het kunnen combineren van ideeën en het leren van anderen en zo tot oplossingen of alternatieven te komen die je van te voren niet had kunnen bedenken. Dit vergt een andere manier van denken, een andere manier van werken en wellicht zelfs andere competenties.

  Hoe we dit uiteindelijk in de praktijk kunnen brengen, daar heb ik het antwoord niet op. Als je op internet op zoek gaat naar een managementboek, laat staan boeken, over dit onderwerp kom je bar weinig tegen. Dat is op zich wel logisch, serendipiteit laat zich niet in modellen of processen vangen, het is tenslotte vinden waar je eigenlijk niet naar op zoek bent. Als je daar een model of tool voor kan ontwikkelen staat dat haaks op de definitie. Al met al geen antwoorden, maar wel stof tot nadenken, en wie weet wat dat oplevert…

  Unexpected_large
  Door Marco Nicolai om 18:36
  comments powered by Disqus