In de spotlight: Contractmanager!

De contractmanager speelt een belangrijke rol bij het naleven van de gemaakte afspraken in het contract. Vaak leeft nog het beeld dat hij of zij in de gaten houdt wanneer een contract afloopt, opgezegd moet worden of verlengd. Dat is echter simpelweg contractbeheer, niet te vergelijken met contractmanagement, en kan met relatief eenvoudige software inzichtelijk gemaakt worden.

Goed contractmanagement gaat veel verder. De contractmanager zorgt dat er actief op de bestaande contracten wordt gestuurd. Hij bewaakt de KPI’s die vastgelegd zijn in de SLA, komt de leverancier de gemaakte afspraken na, zijn deze wel duidelijk en transparant genoeg opgesteld, of moet er samen met inkoop bijgestuurd worden? De contractmanager bewaakt vaak ook de contract compliance. Maakt de organisatie wel voldoende gebruik van de overeenkomst, of wordt er nog wel eens een en ander buiten het contract om “geregeld”? En als dat zo is, waarom is dat? Komt dat door onbekendheid met de inhoud van de overeenkomst, of zijn er afspraken gemaakt die in de praktijk niet werkbaar zijn en gaan de gebruikers op zoek naar alternatieven. Ook in deze situatie is bijsturing samen met inkoop nodig. Als contractmanager zorg je ervoor dat het contract optimaal benut wordt en bijstuurt waar en indien nodig.

In het verlengde van contractmanagement ligt het leveranciersmanagement en wordt meestal door dezelfde medewerker(s) gedaan, de contract- & leveranciersmanager. Je wilt zoveel mogelijk uit de relatie met je leveranciers halen, in wederzijds belang, en vanuit de klant-leverancier relatie toewerken naar een duurzame samenwerking. Een goede leverancier die je als partner mag aanmerken denkt mee in het optimaliseren van het contract wat niet zelden leidt tot innovatieve oplossingen door de specifieke kennis van de leverancier in te zetten.

Contractmanagers maken het verschil

Een contractmanager en of leveranciersmanager kom je over het algemeen tegen in organisaties waar grote, complexe contracten gemanaged moeten worden. Bijvoorbeeld in de ICT, publieke sector, techniek, zoals offshore, oil & gas en petrochemie. In de oil & gas wordt de functie ook wel Contracts engineer genoemd.

Een contractmanager is iemand die gericht is op processen en procedures, goed het overzicht weet te behouden. Hij of zij is sterk oplossingsgericht en signaleert kleine afwijkingen voordat het problemen worden en is uiteraard communicatief zeer vaardig.

Bekijk alle vacatures

Zoek jij een Contractmanager voor je bedrijf?

Bekijk onze diensten