Facilitair Inkoper

In de spotlight: Facilitair inkoper!

De facilitair inkoper is vaak een spin in het web en van alle markten thuis. Hij/zij weet wat er in de organisatie speelt en voorziet in de behoefte van zijn collega’s om hun werk goed te kunnen doen. De inkoper draagt bij aan een prettige en werkomgeving. Rekening houdende met ergonomische aspecten, milieu en veiligheid. Begrippen als maatschappelijk verantwoord en circulair inkopen zijn hem niet vreemd. De inkoper werkt samen met verschillende afdelingen, maar vanzelfsprekend zeer nauw met de afdeling facilitair of facilitymanagement.

Facilitaire inkoop valt in principe onder NPR inkoop, maar met name bij organisaties met grotere of meerdere panden of locaties is de facilitair inkoper een functie op zich. Bij andere organisaties zien we geregeld een combinatie met de inkoop van MarCom, HR of ICT. De facilitair inkoper heeft verstand van hard- en soft-services. Oftewel van de technische aspecten zoals onderhoud, reparatie en beheer van gebouwgebonden installaties als kennis van catering, schoonmaak, beveiliging, verhuizingen, afvalverwerking en receptiediensten. Zijn of haar takenpakket is zeer breed, want de inkoop van zaken zoals meubilair, kantoorartikelen, multifunctionals, autolease, telefonie en groenvoorziening vallen vaak eveneens onder de verantwoordelijkheid van de inkoper.

Facilitaire Inkopers maken het verschil

De Facilitair Inkoper is in staat om grote contracten te managen. Doordat vaak meerdere diensten uitbesteedt zijn, zoals bijvoorbeeld beveiligings- en receptie-diensten of de catering moeten servicelevels goed bewaakt worden. Het is de verantwoordelijkheid van de leverancier om te zorgen voor de juiste bemensing van de verschillende posities bij de receptie of dat het bedrijfsrestaurant op gezette tijden geopend is. Wanneer afwijkingen op het contract geconstateerd worden, dan heeft de inkoper hier de schone taak om te zorgen dat zaken alsnog volgens contract geschieden.

Je komt hem of haar dan ook tegen in alle sectoren, van zorg tot publiek en van techniek tot in de zakelijke dienstverlening. De hedendaagse facilitair inkoper is vaak minimaal HBO geschoold en heeft in de regel facility management gestudeerd. Hij weet wat er speelt binnen de organisatie, moet de juiste prioriteiten stellen en in hectische situaties het hoofd koel houden.

Bekijk alle vacatures

Zoek jij een Facilitair inkoper voor je bedrijf?

Bekijk onze diensten