Flirten mag!

Mijn vrouw heeft een abonnement op de Linda. U kent dat blad vast wel! Het glossy magazine van Linda de Mol… Nu en dan blader ik het even door, oké, ik geeft het toe, gewoon, omdat ik het best een leuk blad vind. Zo ook tijdens onze vakantie. Dat nummer had als onderwerp flirten. Dat flirten leuk en onschuldig is, of kan zijn, en gewoon een lekker gevoel kan geven. Overigens stond er ook een artikel over boulimia in. Wat dat met flirten te maken heeft ontgaat mij totaal, maar dat even terzijde.

Flirten is veel meer een non-verbale activiteit dan dat flirten verbaal gebeurt. Het begint met het maken van oogcontact, een glimlach en na enig heen en weer gedraai pas een praatje maken. Een simpele “Hallo” is over het algemeen veel effectiever om dat praatje te beginnen dan een ijsblokje stuk te gooien op de grond en zeggen dat het ijs gebroken is… Tijdens het gesprek blijft de lichaamstaal nadrukkelijk, doch vaak onbewust, aanwezig. Lichaamshouding, spiegelen en de afstand tot elkaar is een groter onderdeel van het flirtspel dan de inhoud van het gesprek. Het hoeft lang niet altijd verder dan dit te gaan, gewoon voor de lol en gezelligheid kan flirten al heel leuk zijn. Volgens de van Dale is de definitie van flirten een vrijblijvende manier van aandacht geven en is dus iets wezenlijks anders dan op de versiertoer zijn.

Waarom blijven we zakelijk dan toch zo vaak op de inhoud hangen? Bij het doen van zaken vinden we het vaak vanzelfsprekend om de nodige afstand te bewaren en weinig van onszelf te laten zien. Hoe veel leuker kan het zijn om zakelijk ook een beetje te flirten. Door de ander centraal te stellen en oprechte interesse te tonen in elkaar. Door het creëren van een prettige sfeer kan een goede deal veel sneller tot stand komen dan door puur op de inhoud te gaan zitten. Uiteraard is de inhoud belangrijk, echter is vertrouwen en gunnen minstens zo belangrijk als voldoen aan de juiste specificaties en een goede prijs.

In ons vak hebben wij het al vaker meegemaakt dat een kandidaat die op inhoud en opleiding beter scoorde het toch verloor ten opzichte van een kandidaat die zich meer open en enthousiaster opstelde. Die kandidaat was gericht op de sfeer en zakelijk aan het flirten met zijn gesprekspartner. Dat heeft uiteraard alles met persoonlijkheid te maken. Hopelijk gooi ik nu niet mijn eigen glazen in met deze opmerking, maar we maken het nog met enige regelmaat mee dat opdrachtgevers een eerste selectie doen op uitsluitend de inhoud en persoonlijkheid buiten beschouwing laten. Dat kan weleens een gemiste kans zijn. Een kandidaat met de juiste persoonlijkheid kan soms meer in beweging brengen in een organisatie dan iemand die hoofdzakelijk stuurt op processen en procedures. Flirten mag! en kan ook het werkzame leven een stuk leuker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*