Het schaap met de 5 poten

By 24 januari 2017Column

Het Schaap met de 5 poten

Om je maar gelijk uit de droom te helpen, het schaap met 5 poten bestaat niet… Stel, in het hypothetische geval, dat het schaap met 5 poten wel bestaat, mag je je afvragen of dat zo geweldig is? Een schaap weet niet beter dan dat hij 4 poten heeft en wanneer hij ineens over 5 poten beschikt kunnen er 2 dingen gebeuren… Het schaap heeft geen flauw benul wat hij met dat 5e ding aan moet. Struikelt over z’n eigen poten en strompelt als een kreupele achter de kudde aan. Of hij beseft zich dat hij nu een voorsprong heeft op de rest en loopt constant voor de troepen uit. Geen wenselijke situatie, want zodoende is de schaapsherder, of zijn herdershond, constant bezig om het schaap op te jagen, dan wel af te remmen.

Hoe denk je als werkgever over een kandidaat die in zijn eerste gesprek al stelt dat het bedrijf hem niks meer kan leren. Hij weet immer alles al wat er te weten valt. Klinkt tikje arrogant hè? Maar is dat niet waar het schaap met de 5 poten idealiter aan moet voldoen? Ok, ik chargeer een beetje, maar helaas komen wij het nog met enige regelmaat tegen dat de functie-eisen dermate zwaar wegen dat hier niet aan te voldoen is. Alles in verhouding natuurlijk, want vaak zijn er wel goede professionals te vinden en past bijvoorbeeld de beloning niet bij de vereiste kennis en ervaring. Zo kregen wij eens een aanvraag voor een senior inkoper met minimaal 10 jaar ervaring in een complexe organisatie, specifieke aanwezige en aantoonbare kennis op een bepaald vakgebied en in het bezit van NEVI 1 en 2. Salarisindicatie max €3.780 per maand, bruto wel te verstaan… Enige ruimte om te schaven aan functie-eisen dan wel salarisindicatie was niet aanwezig. Voor deze opdracht hebben wij helaas moeten bedanken, dat gaat ons niet lukken. Jammer, want nieuwe opdrachten zijn altijd prettig. Bijna altijd dan, het moet wel enigszins realistisch blijven.

Ik begrijp het helemaal dat bedrijven de beste mensen in huis willen halen. En dat deze mensen dan wel in de functieschaal met bijbehorend salarishuis moeten passen.  Soms wordt er weleens te makkelijk voorbijgegaan aan het feit dat alle waar naar z’n geld is. In sommige gevallen is het wellicht een overweging waard om een inkoper aan te nemen, of in te huren, met een hogere salarisindicatie, respectievelijk tariefstelling, dan in eerste instantie voorzien. Zeker als er op korte termijn resultaten behaald moeten worden zonder daarbij gelijk de continuïteit, kwaliteit en de relaties op het spel te zetten. Dan ga je liever niet aan de slag met een inkoper die nog heel veel moet leren, maar misschien wel goedkoper is. Aan de andere kant, als er mogelijkheden zijn om te investeren in je medewerkers en je hebt de tijd en middelen daarvoor? Neem dan een lichtere inkoper met potentie aan, die past binnen de salarisindicatie en leidt hem op tot het gewenste niveau.

Dan heb je bijvoorbeeld ook organisaties die een vacature MOETEN publiceren. De eisen die hier, zo nu en dan, gesteld worden aan een kandidaat zijn zo specifiek, dat er sprake moet zijn van een “warme stoel”… Deze uitdrukking gebruiken wij voor functies waarbij het bijna niet anders kan dat de opdrachtgever al een kandidaat op het oog heeft. Voor de vorm, en omdat het moet, wordt deze functie nog in de markt gezet. Zo zie je bijvoorbeeld ter illustratie een functie waarbij ze op zoek waren naar een kandidaat met een afgeronde WO-opleiding Recht. Een minimumaantal jaren ervaring bij een met naam en toenaam genoemde afdeling bij een overheidsinstantie moest hebben. Aantoonbare ervaring met UAV-GC contracten. In het bezit van NEVI 3 en Six Sigma Black Belt en geen ZZP’er mocht zijn. Woonachtig in de regio en zo nog enkele zeer specifieke knock-out criteria. Klinkt in zo’n geval alsof ze al precies wisten wie ze voor deze opdracht in wilden huren en daar eigenlijk niet eens geheimzinnig over deden. Maar, ja, alleen omdat het moet…

Gelukkig zijn er nog vele opdrachtgevers die erkennen dat talent niet voor een appel en een ei te koop is en die willen investeren in hun medewerkers. Toen ik recentelijk bij een opdrachtgever was, vond ik het een mooie uitspraak van mijn gesprekspartner dat zij graag investeren in opleiding en persoonlijke ontwikkeling van hun medewerkers, want als hun medewerkers slimmer worden, de organisatie ook slimmer wordt. Daar kan je weinig tegenin brengen.

Tenslotte, het is en blijft volkomen terecht, dat opdrachtgevers met een zeer kritische blik naar kandidaatstellingen kijken en hun pijlen richten op de beste mensen. Daar staat echter wel tegenover dat de beste kandidaat eerder duurder dan goedkoper is. Een reële optie blijft natuurlijk een goede kandidaat met potentie. Maar als je denkt voor weinig geld een topper in huis te halen… Om deze reden wil ik afsluiten met een quote die ik tegenkwam op Linkedin:

If you think it’s expensive to hire a professional, wait until you hire an amateur!

Leave a Reply