Het schaap met de 5 poten

By 24 januari 2017Column
Schaap met 5 poten
Om je maar gelijk uit de droom te helpen, het schaap met 5 poten bestaat niet… Stel, in het hypothetische geval, dat het schaap met 5 poten wel bestaat, mag je je afvragen of dat zo geweldig is? Een schaap weet niet beter dan dat hij 4 poten heeft en wanneer hij ineens over 5 poten beschikt kunnen er 2 dingen gebeuren… Het schaap heeft geen flauw benul wat hij met dat 5e ding aan moet. Struikelt over z’n eigen poten en strompelt als een kreupele achter de kudde aan. Of hij beseft zich dat hij nu een voorsprong heeft op de rest en loopt constant voor de troepen uit. Geen wenselijke situatie, want zodoende is de schaapsherder, of zijn herdershond, constant bezig om het schaap op te jagen, dan wel af te remmen.

Hoe denk je als werkgever over een kandidaat die in zijn eerste gesprek al stelt dat het bedrijf hem niks meer kan leren. Hij weet immer alles al wat er te weten valt. Klinkt tikje arrogant hè? Maar is dat niet waar het schaap met de 5 poten idealiter aan moet voldoen? Ok, ik chargeer een beetje, maar helaas komen wij het nog met enige regelmaat tegen dat de functie eisen dermate zwaar wegen dat hier niet aan te voldoen is. Alles in verhouding natuurlijk, want vaak zijn er wel goede professionals te vinden en past bijvoorbeeld de beloning niet bij de vereiste kennis en ervaring. Zo kregen wij  eens een aanvraag voor een senior inkoper met minimaal 10 jaar ervaring in een complexe organisatie, specifieke aanwezige en aantoonbare kennis op een bepaald vakgebied en in het bezit van NEVI 1 en 2. Salarisindicatie €2.780 per maand, bruto wel te verstaan… Enige ruimte om te schaven aan functie-eisen dan wel salarisindicatie was niet aanwezig. Voor deze opdracht hebben wij helaas moeten bedanken, dat gaat ons niet lukken. Jammer, want ondanks dat wij ons niet zitten te vervelen, zijn nieuwe opdrachten altijd prettig. Bijna altijd dan, het moet wel enigszins realistisch blijven.

Ik begrijp het helemaal dat bedrijven de beste mensen in huis willen halen. En dat deze mensen dan wel in de functieschaal met bijbehorend salarishuis moeten passen.  Soms wordt er weleens te makkelijk voorbij gegaan aan het feit dat alle waar naar z’n geld is. In sommige gevallen is het wellicht een overweging waard om een inkoper aan te nemen, of in te huren, met een hogere salarisindicatie, respectievelijk tariefstelling, dan in eerste instantie voorzien. Zeker als er op korte termijn resultaten behaald moeten worden zonder daarbij gelijk de continuïteit, kwaliteit en de relaties op het spel te zetten. Dan ga je liever niet aan de slag met een inkoper die nog heel veel moet leren, maar misschien wel goedkoper is. Aan de andere kant, als er mogelijkheden zijn om te investeren in je medewerkers en je hebt de tijd en middelen daarvoor? Neem dan een lichtere inkoper met potentie aan, die past binnen de salarisindicatie en leidt hem op tot het gewenste niveau.

Dan heb je bijvoorbeeld ook organisaties die een vacature MOETEN publiceren. De eisen die hier, zo nu en dan, gesteld worden aan een kandidaat zijn zo specifiek, dat er sprake moet zijn van een “warme stoel”… Deze uitdrukking gebruiken wij voor functies waarbij het bijna niet anders kan dat de opdrachtgever al een kandidaat op het oog heeft. Voor de vorm, en omdat het moet,  wordt deze functie nog in de markt gezet. Zo zie je bijvoorbeeld ter illustratie een functie waarbij ze op zoek waren naar een kandidaat met een afgeronde WO opleiding Recht. Een minimum aantal jaren ervaring bij een met naam en toenaam genoemde afdeling bij een overheidsinstantie moest hebben. Aantoonbare ervaring met UAV-GC contracten. In het bezit van NEVI 3 en Six Sigma Black Belt en geen ZZP’er mocht zijn. Woonachtig in de regio en zo nog enkele zeer specifieke knock-out criteria. Klinkt in zo’n geval alsof ze al precies wisten wie ze voor deze opdracht in wilden huren en daar eigenlijk niet eens geheimzinnig over deden. Maar, ja, alleen omdat het moet…

En als we het nog even over marktplaatsen hebben… Soms moet er zo belachelijk veel informatie ingeleverd worden dat onze kandidaten zeggen, zoek maar iemand anders, hier heb ik geen tijd voor. Dit gebeurt met enige regelmatig voor interessante functies, waarbij bepaalde expertise uiteraard belangrijk is, maar waarbij er nog wel een redelijk aanbod vanuit de arbeidsmarkt is. Ik begrijp goed dat organisaties een drempel op willen werpen zodat niet zomaar iedere willekeurige kandidaat voorgesteld wordt, maar dit kan ook averechts werken. Naar mijn mening schuilt hier een aannemelijk risico in voor de opdrachtgevers. De beste kandidaten haken af, want die zitten over het algemeen toch niet om opdrachten verlegen en de mindere goden schrijven in. Zeker als de hele wereld erop in mag schrijven, mag je ook nog eens van geluk spreken als jouw kandidaat uitgenodigd wordt. De kans is groot dat je een afwijzing krijgt die kant nog wal raakt, als je überhaupt al een gemotiveerde afwijzing krijgt. De laatste keer dat wij inschreven werd onze kandidaat met 7 jaar EA ervaring afgewezen, omdat hij geen EA ervaring zou hebben. Daar waar hij dit wel had niet relevant was, maar dat geheel terzijde want de focus voor deze opdracht lag in het geheel niet op EA. Snap jij ‘m nog? Voor ons onbegrijpelijk en een nadere uitleg krijgen zit er niet in, want er mag geen persoonlijk contact opgenomen worden. Overigens passen wij tegenwoordig voor dat soort opdrachten en richten ons liever op zaken waar wij onze toegevoegde waarde kunnen laten zien. En niet geheel onbelangrijk een reële kans hebben om tot zaken te komen. CV’s schuiven is makkelijk, een berg formulieren invullen, weliswaar tijdrovend, maar eveneens niet al te moeilijk. Het tarief is dan wellicht ook nog eens erg interessant, maar dat mag toch hoop ik niet leidend zijn. Mis je nu niet de toppers die je eigenlijk wilt hebben voor een klus? Mijn grootste aversie tegen marktplaatsen is het onpersoonlijke. Arbeidsbemiddeling is en blijft voor het grootste gedeelte mensenwerk. Dat kan je voor een belangrijk deel automatiseren, maar juist door een stuk persoonlijke aandacht en interactie met zowel opdrachtgever als kandidaat ben je in staat om de juiste match te maken.

Gelukkig zijn er nog vele opdrachtgevers die erkennen dat talent niet voor een appel en een ei te koop is en die willen investeren in hun medewerkers. Toen ik recentelijk bij een opdrachtgever was, vond ik het een mooie uitspraak van mijn gesprekspartner dat zij graag investeren in opleiding en persoonlijke ontwikkeling van hun medewerkers, want als hun medewerkers slimmer worden, de organisatie ook slimmer wordt. Daar kan je weinig tegenin brengen.

Tenslotte, het is en blijft volkomen terecht, dat opdrachtgevers met een zeer kritische blik naar kandidaatstellingen kijken en hun pijlen richten op de beste mensen. Daar staat echter wel tegenover dat de beste kandidaat eerder duurder dan goedkoper is. Een reële optie blijft natuurlijk een goede kandidaat met potentie. Maar als je denkt voor weinig geld een topper in huis te halen… Om deze reden wil ik afsluiten met een quote die ik tegenkwam op Linkedin:

If you think it’s expensive to hire a professional, wait until you hire an amateur!

Leave a Reply