In de spotlight: ICT inkoper!

De ICT inkoper is vaak een specialist in zijn vakgebied. ICT is complex, de ontwikkelingen volgen elkaar ongelooflijk snel op en daarom is het vaak een uitdaging om dit goed in te kunnen kopen. In deze rol moet je in staat zijn om projectmatig en Lean te werken en snel te kunnen schakelen, je moet op de hoogte zijn van ontzettend veel zaken en behoorlijk wat basiskennis in huis hebben. Daar waar een organisatie soms wel 100 of meer ICT medewerkers heeft werken die allemaal specialist zijn op hun gebied, is de ICT inkoper vaak de enige inkoper die met al deze specialisten moet kunnen communiceren.

De ICT inkoper moet kennis hebben van zowel hard- als software. Servers, racks, routers, redundancy, ITIL, single user licenties, concurrent user licenties, escrow agreements, hosting, AI en IoT zijn termen waarvan een ICT Inkoper niet met zijn oren gaat klapperen. Daarnaast is kennis van inkoop van diensten op het gebied van consultancy, inhuur externen, zoals architecten en programmeurs aan de orde van de dag. Doordat de ontwikkelingen op ICT-gebied zo ongelooflijk snel gaan is het inhuren van specifieke kennis vaak onvermijdelijk.

ICT Inkopers maken het verschil

Het contracteren is soms al een project op zich. Doordat ICT-projecten zich zelden eenduidig en eenvoudig laten omschrijven is het afbreukrisico groot en de kans op significant en onvoorzien meerwerk aanwezig (lees: het volledig uit de hand lopen van het budget). Het aantal succesvolle grote software implementaties, op tijd en binnen budget is dan ook een feestje waard en vaak het resultaat van een uiterst grondige voorbereiding, goed contracteren, waarbij veel aandacht is uitgegaan naar de milestones, het uiteindelijke resultaat en de service levels waar uiteindelijk aan voldoen moet worden. De credits hierbij gaan uiteraard naar een heel projectteam gaan en niet alleen de inkoper.

De ICT inkoper kom je tegen in alle sectoren, van zorg tot publiek en van techniek tot in de zakelijke dienstverlening. De ICT inkoper is vaak HBO/WO geschoold, is analytisch sterk, heeft gespecialiseerde kennis in huis en is het gewend om projectmatig te werken.

Bekijk alle vacatures

Zoek jij een ICT inkoper voor je bedrijf?

Bekijk onze diensten