Inkoper Hanneke Stokkers aan het woord

By 29 oktober 2020Inkoper aan het woord
Hanneke Stokkers aan het woord

Maak kennis met Hanneke Stokkers. Hanneke is een oude bekende van Inkoop ID. Wij kennen haar namelijk al sinds de oprichting. Ruim drie jaar geleden is zij via Inkoop ID bij haar huidige opdrachtgever Moog b.v. gestart. Wij zijn blij om te horen dat ze het nog steeds naar haar zin heeft en horen graag haar enthousiaste verhalen. Wij hebben haar daarom gevraagd of we haar mochten interviewen over haar ervaringen en ontwikkelingen binnen het inkoop vak. Laat je inspireren en motiveren.

Hanneke als Inkoper

Ik ben inkoper bij Moog BV Nieuw-Vennep. Moog ontwerpt, produceert en integreert precisie motion & control producten en -oplossingen. Onze krachtige systemen regelen commerciële en militaire vliegtuigen, satellieten en ruimtevaartuigen, lanceervoertuigen, raketten, industriële werktuigen, windenergie, maritieme toepassingen en medische apparatuur.

Mijn verantwoordelijkheden binnen Moog liggen vooral op het gebied van tactische inkoop. De drie disciplines van inkoop liggen dicht bij elkaar waardoor je vaak diverse petten op hebt binnen een organisatie. Het is belangrijk om binnen de inkoop operationele en tactische werkzaamheden goed neer te zetten zodat je het strategische pad binnen een organisatie succesvol blijft bewandelen.

“De drie disciplines van inkoop liggen dicht bij elkaar waardoor je vaak diverse petten op hebt binnen een organisatie.”

Ik ben inkoop ingerold toen ik net moeder was geworden van een tweeling. Ik kwam in een parttime pool bij een vorige werkgever en mocht een tijdje de inkoopafdeling ondersteunen. Uiteindelijk ben ik bij een internationaal opererende onderneming terecht gekomen en heb ik mij verder ontwikkeld binnen het inkoop vak. Dit deed ik o.a. door Nevi 1 en Nevi 2 te halen voor verdere professionalisering.

Het Inkoop vak….

Wat ik vooral leuk vind is de verbinding leggen tussen diverse afdelingen binnen de organisatie en de externe partijen waarmee we samenwerken. Het is van belang hoe een inkoopafdeling gepositioneerd is in een organisatie. Bij de organisaties waar ik gewerkt heb was de inkoop niet altijd de meest geliefde afdeling. We stonden vaak bekend als kritisch die soms vertragend kan werken in een proces.

Ik vind het een uitdaging om de inkoopbehoeften te borgen voor het bedrijf op zowel de korte als de lange termijn. Ik vind het leuk om als inkoper de verbindende schakel te zijn binnen de keten. Elke schakel binnen de organisatie is belangrijk om te komen tot een financieel gezond bedrijf.

“Ik vind het leuk om als inkoper verbinding te leggen.”

Kennis en vaardigheden die ik van belang vind voor een inkoper zijn sociale vaardigheden, het hebben van een helikopter view, ondernemend vermogen, economische kennis en kennis van inkoop gerelateerde onderwerpen. Uiteindelijk is het van belang dat een organisatie draaiende blijft in alle omstandigheden. Gezien de huidige situatie (covid-19) is het ook belangrijk om flexibel te zijn en te beschikken over aanpassingsvermogen.

Mijn tip voor Inkoper

Mijn tip is vooral ondernemend te blijven en creatief te zijn om de organisatie door de economische gevolgen te loodsen. Je ziet helaas dat we ons vaak vasthouden aan oude principes en gewoontes. We hebben allemaal te kampen met de situatie dus laten we vooral creatief zijn zodat we voor alle partijen een passende (soms tijdelijke) oplossing hebben. Regeren is vooruitzien, met de opgedane kennis uit het verleden.

De samenwerking met Inkoop ID

Ik ken inkoop ID al sinds de oprichting. Ik was zo’n 13 jaar geleden op zoek naar een nieuwe uitdaging en na wat googelen ben ik met hen in contact gekomen. De opdracht die ze toen voor mij hadden ging uiteindelijk niet door omdat ik besloot bij mijn toenmalige werkgever te blijven. Inkoop ID is sindsdien wel op mijn netvlies gebleven en een aantal jaren later ben ik weer met ze in contact gekomen. Het was leuk om te zien dat Inkoop ID echt een professionaliseringsslag heeft doorgemaakt. En natuurlijk stond daar ook weer de hondenmand, van de gastheer Flynth!

De samenwerking met Inkoop ID ervaar ik zelf als zeer prettig. Het is belangrijk dat er een klik is tussen de inkoper en de opdrachtgever. Inkoop ID fungeert daarin als verbinder. Tijdens het eerste gesprek met een opdrachtgever, waar ik via Inkoop ID kwam, was er meteen een klik. Helaas bleek die klik er na een tijdje toch niet te zijn, en werd het dienstverband beëindigd. In die periode voelde ik me gesteund door Inkoop ID en hebben ze me binnen een week weer aan een nieuwe inkoopuitdaging geholpen waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds werk.

“Het is belangrijk dat er een klik is tussen de inkoper en de opdrachtgever, Inkoop ID fungeert daarin als verbinder.”

Het onderscheidend vermogen van Inkoop ID zit in de persoonlijke aanpak, de aandacht en de oprechte en duidelijke feedback over functies die ze in willen vullen.