Nieuws

Marco Nicolai (Inhouse trainer)

Maak kennis met Marco Nicolai (Inhouse Trainer)

By | trainingen en coaching | No Comments

Maak kennis met Marco Nicolai, inhouse trainer

Ik ben Marco Nicolai en ben “per toeval” in het inkoopvak gerold. Ik ben begonnen in de detachering in de techniek en werd op een gegeven moment gevraagd als technisch inkoper bij een baggerbedrijf. Het inkopen vond ik zo boeiend dat ik nooit meer iets anders ben gaan doen. Min of meer dan, want nu “verkoop” ik inkopers voor tijdelijke en vaste functies, inkoopadvies aan het MKB en training & coaching.

Marco als trainer

Recentelijk heb ik een aantal inhouse trainingen gegeven; inkopen voor niet-inkopers. In deze trainingen neem ik medewerkers die indirect met inkoop te maken hebben mee in het inkoopproces. Zo willen organisaties meer begrip kweken onder hun medewerkers voor het belang van een goed georganiseerde inkoopfunctie. Als je merkt dat deze mensen oprechte interesse beginnen te tonen en gaandeweg zo’n dag steeds actiever deelnemen dan geeft dat veel voldoening. Veelal “moeten” ze van hun manager of directie deelnemen en daar hebben ze vaak geen zin in, want, tsja, wat hebben ze er eigenlijk aan. Door het praktisch te houden met interactieve oefeningen lukt het vrijwel altijd om ze in beweging te krijgen en beginnen ze echt mee te denken over hun eigen rol in het inkoopproces.

Als je mensen aan het werk zet met cases die herkenbaar zijn en waar ze iets mee kunnen in hun dagelijkse werkzaamheden, dan zet dat gelijk zoden aan de dijk. Inkoop is geen rocketscience, al denken sommige inkopers van wel. Natuurlijk is het een vak en bestaat inkopen niet alleen uit een beetje afdingen en een handtekening onder een contract te zetten. Als je mensen kan laten zien wat hun invloed is, of kan zijn, in het inkoopproces, zonder zelf gelijk een professionele inkoper te zijn, dan heb je voor de organisatie vaak al heel wat gewonnen. Meestal weet je niet wat je niet weet. Dus als je op deze manier enige basiskennis over inkoop bij kan brengen, dan kan dat alleen maar bijdragen aan een beter functionerende inkoopfunctie.

De training is down-to-earth, geen ingewikkelde modellen en hoogdravend jargon. Daar raak je de deelnemers al snel mee kwijt. Het is niet hun vak en zien het als iets wat ook moet gebeuren en tijd en moeite kost. Vaak zijn de deelnemers de gebruikers die iets nodig hebben om hun werk te kunnen doen en mensen die zelf graag het contact met de leveranciers onderhouden, want dat werkt zo makkelijk. Als je ze kan laten zien wat voor hen de voordelen zijn, of ten minste de voordelen voor de organisatie kan laten zien. Waar zij tenslotte onderdeel van zijn en vinden dat hun eigen bijdrage iets betekent, dan snappen ze al snel dat een goed inkoopproces daar ook aan bijdraagt en het leven zelfs makkelijker kan maken.

Waarom is een inhouse training een goed idee?

Onze inhouse trainingen zijn afgestemd op de organisatie waar wij trainingen geven. Uiteraard volgen we een bepaalde lijn met een aantal vaststaande onderwerpen.  Afhankelijk van de behoefte van de organisatie kunnen we dieper, of minder diep, op bepaalde onderwerpen in gaan. De voorbeelden en interactieve cases halen we uit de praktijk van de organisatie, zodat het herkenbaar is waar de mensen mee te maken hebben en mee aan de slag gaan.

Meer weten over de mogelijkheden voor Inhouse trainingen? En kennis maken met onze andere trainers en coaches?

Leo Stoelinga (Coaching on the job)

Maak kennis met Leo Stoelinga (Inkoop Coach)

By | trainingen en coaching | No Comments

Maak kennis met Leo Stoelinga, Inkoop coach bij Intero Integrity Services

Mijn naam is Leo Stoelinga en ben geboren en getogen in groot Den Haag. Ik kom uit een ondernemende familie waar samenwerken met leveranciers altijd voorop stond. Na mijn middelbare school wist ik al dat mijn werk zou bestaan uit techniek en mensen. Tijdens mijn studie bedrijfskunde werkte ik als inkoper bij Siemens. Daarna als eindverantwoordelijke voor inkoop en logistiek bij o.a. Croonwolter & dros, Heerema, Imtech en de Nederlandse Spoorwegen, waar ik geleerd en ondervonden heb dat een goede relatie begint bij de leverancier.

Mijn ervaringen in het bedrijfsleven, docentschappen (o.a. Nevi) en de unieke inzichten, hebben mijn overtuiging gevormd. Ik weet zeker dat bedrijven floreren door enthousiaste mensen. Oprecht samenwerken is de manier waarop dat enthousiasme gebaseerd is. Met eigen ogen heb ik ervaren hoe het succes of falen hiervan afhankelijk is. Hoe mooi zou het zijn wanneer bedrijven krijgen waar ze op gerekend hebben in de overeenkomsten met klanten en leveranciers. Dat gebeurt alleen met een transparante en eerlijke aanpak, zonder dubbele agenda en door dicht bij jezelf te blijven. Succes voor bedrijven is afhankelijk van enthousiasme, transparantie vertaalt in een eerlijke duurzame samenwerking. Hier heb ik mijn specialisatie van gemaakt!

Ik geef les aan Nevi Opleidingen en de Hogeschool Rotterdam; inkoopmanagement. En ik ben zelfstandige op het gebied van inkoopstrategieën ontwikkelen, implementeren van contract- en leveranciersmanagement en uitvoeren van inkooptrajecten (privaat en publiek).

Leo als coach

Momenteel coach ik een inkoopmanager in de industrie, bij Intero Integrity Services. Bij deze opdracht gaat het vooral over het begeleiden van de inkoopmanager voor het ontwikkelen van de inkoopfunctie. Hij is nieuw in het inkoopvak en probeert een vorm te vinden om inkoop beter neer te zetten. Coaching gaat vooral over houding en gedrag, maar ook inzicht in bedrijfsvoering.

Wat ik belangrijk vind bij coaching on the job? Mensen te zien ontwikkelen en meer zelfvertrouwen geven in hun rol. Veel reflectie geven, een keer voordoen en dan zelf laten oefenen.

Waarom is coaching on the job een goed idee?

Je leert inzicht krijgen in je eigen functioneren en hoe bedrijfsprocessen- en politiek functioneert. Je persoonlijke bijdrage, en dat van inkoop, gaat beter aansluiten bij de bedrijfsbehoeften.

Meer weten over de mogelijkheden voor coaching on the job? En kennis maken met onze andere trainers en coaches?

Rob van den berg (inkoop coach)

Maak kennis met Rob van den Berg (inkoop coach)

By | trainingen en coaching | No Comments

Maak kennis met Rob van den Berg, Inkoop coach bij Gemeente Veere 

Ik ben Rob van den Berg, 56 jaar, getrouwd en twee kids. Ik woon in Schiedam en werk sinds 2000 in het inkoopvak. Begonnen bij een klein MKB-bedrijf in de private sector en sinds 2004 werkzaam in publieke organisaties en speciale sector bedrijven als inkoper, contractmanager, teammanager en hoofd inkoop. Sinds 2013 ben ik werkzaam als ZZP’er.

Van huis uit ben ik interieurontwerper. Na wat omzwervingen qua baan en het volgen van de opleiding hbo-bedrijfseconomie en een postdoctoraal bedrijfskunde (Marketing & Logistiek) aan de OU ben ik in aanraking gekomen met het vak inkoop. Het vak bleek alles te hebben wat ik leuk vond. Momenteel werk ik voor de gemeente Rotterdam als inkoopadviseur en voor de gemeente Veere als coach voor een startende inkoper.

Rob als coach

Op dit moment coach ik, in opdracht van de gemeente Veere, een startende Inkoper. Dit heb ik in het verleden vaker gedaan. Wat ik precies doe? Het kan gaan om coaching in een specifiek onderwerp van inkoop, management of inkoop in de hele breedte.

Wat ik belangrijk vind in coaching on the job? Bij de gemeente Veere coach ik iemand die helemaal nieuw is in het vak. Ik coach hem daarom in de volle breedte (procedures, juridische aspecten, documentatie, spendanalyses etc.) Ik probeer mij in het coachen niet alleen te richten op het aanleren van theorie. Het is belangrijker dat je daadwerkelijk praktisch en pragmatisch met de theorie aan de slag kan.

Wanneer ik een nieuw coaching traject start dan is het belangrijk om erachter te komen wat iemand nodig heeft. Waar kan iemand beter in worden of tegen welke problemen lopen ze aan? Het doel is om iemand echt op te leiden en niet op te treden als procesbegeleider.

De gemeente Veere

Veere is een kleine gemeente met 1 inkoper voor het gehele concern. Dat is een ideale leeromgeving voor een startende inkoper omdat je heel dicht op de organisatie zit met weinig bureaucratie en de ruimte om eigen afwegingen te maken binnen de inkoopkaders (aanbestedingswet en eigen beleid). Bovendien komt alles van ICT, sociaal domein, dienstverlening, leveringen en werken op je pad. Het is ook een leuke opdracht om een beginnend inkoper te ondersteunen bij het maken van die afwegingen.

Waarom is coaching on the job een goed idee?

Cursussen en opleidingen zijn vaak heel abstract. Je kunt er meestal niet direct mee aan de slag. Bij coaching on the job ga je aan de slag in de praktijk en kan je direct werken aan de ontwikkeling van de belangrijkste competenties. Kennis en ervaring is heel waardevol. Daarvoor is coaching on the job een hele mooie uitkomst.

Meer weten over de mogelijkheden voor coaching on the job? En kennis maken met onze andere trainers en coaches?

solliciteren in de vakantie

Even een vakantie van het solliciteren of beter niet?

By | Blog | No Comments

Even een vakantie van het solliciteren of beter niet?

Minder vacatures, misschien wat langer wachten op reacties, contactpersonen die op vakantie gaan. Ja ik snap best dat jij denkt, laat ik ook maar even vakantie nemen van het solliciteren.

Mijn eerste tip; neem deze zomer inderdaad wat extra tijd voor jezelf, geniet, relax, en ga lekker op vakantie. Daar is het zomer voor toch?

Dan ga ik gelijk door naar mijn tweede tip. Stop niet helemaal met solliciteren. Tussen het genieten door, is de zomervakantie helemaal geen slechte tijd om te blijven solliciteren.

 • Het is de ideale tijd om te netwerken. Mensen zijn vrolijker, je maakt buiten sneller een praatje, je komt weer op andere plekken en tijdens de lange avonden buiten op het terras kan je gelijk je vrienden en kennissen op de hoogte brengen dat jij (latent) op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Wellicht kennen zij nog iemand in hun netwerk. Hoe meer mensen het weten, hoe beter!
 • Veel mensen nemen in de zomervakantie even een pauze van het solliciteren. Dus er zijn misschien minder vacatures, maar ook minder concurrentie. Dus zie jij een leuke vacature? Reageer!
 • De meeste recruiters gaan niet 6 weken op vakantie. Qua vacatures is het vaak een stuk rustiger want die staan na de vakantie weer gepland. Een leuk netwerkgesprek, daar hebben de meeste recruiters tussen het inhalen van de administratieve zaken zeker wel even tijd voor. Is er een bedrijf waar jij graag wilt werken. Ga dan eens een (virtueel) kopje koffie met de recruiter drinken. Jij blijft dan sowieso op haar/ zijn netvlies.
 • Niet alle branches liggen stil in de zomer. Binnen de inkoop kan je prima blijven solliciteren. Genoeg vacatures denk ik zo 😉➡️ Bekijk vacatures.

Lees ook onze andere blogs voor tips hoe jij deze zomer die nieuwe uitdaging gaat scoren!

 

Geniet van de zomer!

Amy

 

 

Bekijk hier onze andere blogs. 

Een inkoper doet helemaal niets…

By | Blog | No Comments

Een inkoper doet helemaal niets…

Van de week liep ik met m’n hond buiten, in het zonnetje, heerlijk! Al slenterend door het park, genietend van het mooie weer en alles wat in bloei stond of uit begon te lopen, kwam ik een kerel tegen die ik wel vaker zie lopen, ook met z’n hond. Hondenbezitters herkennen het wellicht wel, dan zeg je elkaar gedag en maak je zo nu en dan een praatje, meestal over gewone algemene dingen, zoals het weer of natuurlijk Corona. Zo begon hij te vertellen dat hij meer moest lopen, want veel te weinig lichaamsbeweging met de sportscholen nu inmiddels maanden dicht. Werk je ook nog thuis, vroeg ik? Nee, dat dan weer niet, dat gaat niet, zei hij. Ik ben directeur bij een machinefabriek en de mensen in de productie kunnen niet thuis werken. Dus ik werk zo nu en dan wel thuis, maar op kantoor moet er wel bezetting zijn om het contact met de vloer niet te verliezen. De mensen die thuis kunnen werken doen dat ook zo veel mogelijk, maar als eindverantwoordelijke vind ik dat ik dan wel regelmatig aanwezig moet zijn. En wat doe jij dan eigenlijk? Vroeg hij daarop. Ik zit in de inkoop antwoordde ik en wij bemiddelen inkopers en leveren inkoopadvies aan het MKB. We doen overigens best veel in de maakindustrie. Oh, zei hij, inkopers… Van die figuren die nog even gaan onderhandelen over de prijs om wat extra korting te bedingen. Dat werkt bij ons toch anders, wij vinden de relatie belangrijker dan een beetje korting, dus wij hebben geen inkoper.

Daar gaan we weer dacht ik, weer iemand die geen flauw benul heeft van wat inkoop doet en kan. Waarschijnlijk denkt hij bij Kraljic aan één van die Poolse lassers die ze wel eens inhuren. Was ik maar lekker doorgelopen met Flynth, dan had ik mezelf deze irritatie kunnen besparen. Anyway, te laat, dus toch maar op de barricades…

Ik zal het je sterker vertellen zeg ik tegen hem. Een goede inkoper doet eigenlijk helemaal niets en al zeker niet alleen maar onderhandelen over een beetje korting. Ze schrijven de specificaties niet, dat laat hij of zij de specialist doen, ze bepalen het budget niet, dat doet de budgethouder… Een inkoper laat dat allemaal doen en dat is nu de kracht van zijn rol, hij organiseert het hele proces van inkopen en wel op de slimste manier. In nauwe, en harmonieuze, samenwerking met zijn collega’s zorgt hij voor de beste producten en diensten tegen de laagst mogelijke kosten. Okay, toegegeven, om dit zo effectief en efficiënt mogelijk te regelen is vaak een hele klus en gaat er aardig wat water door de Rijn voordat het zover is. Als wij ergens binnenkomen is het eerst zaak om goed inzicht in de spend en de huidige processen te verkrijgen en daarmee gaan we aan de slag. Bijna altijd weten onze inkopers een besparing te realiseren op de beïnvloedbare spend, soms wel 10% of meer. Dat is dus geen eenmalige korting door een prijsonderhandeling, maar bijna altijd structureel. Met behoud van dezelfde of betere kwaliteit en vaak zelfs een nog betere relatie met de belangrijkste leveranciers. Maar, zeg ik, als je tevreden bent hoe het allemaal gaat en je nooit tegen problemen met je inkoop of je leveranciers aan loopt, dan heb je het goed voor elkaar en moet je niet gaan veranderen om te veranderen natuurlijk!

Okay, okay, rustig maar zei hij, wist niet dat je boos zou worden. Sorry, zei ik, misschien reageerde ik een tikje te fel en begin te lachen. Ik ben ook niet boos, ik vind het alleen zo jammer dat de nodige bedrijven een inkoper nog steeds zien als iemand die een beetje over de prijs onderhandelt, maar dat is allang niet meer zo. Nou, ja, allang, de old school inkoper misschien nog steeds, maar, ja, of je dat een inkoper moet noemen…

Weet je, zei hij tenslotte, hier heb je mijn kaartje, bel me, drinken we een keer een kop koffie en kan jij me wat meer vertellen over inkoop. Waarna hij zijn wandeling met z’n hond vervolgde en ik ook.

 

-Marco Nicolai- 

 

Bekijk hier onze andere blogs. 

Maak kennis met Paul Vermeire

By | Inkoper aan het woord | No Comments

Maak kennis met Paul Vermeire

Maak kennis met Paul Vermeire, Senior Buyer bij Bilfinger Industrial Services. In februari (2021) is Paul via Inkoop ID gestart met zijn opdracht waar hij het erg naar zijn zin heeft. Maak kennis met Paul, een zeer enthousiaste Inkoper met passie voor zijn vak.

Paul als Inkoper

Waarom ik het inkoop vak zo leuk vindt? Dat zit hem eigenlijk in een aantal dingen. Allereerst krijg ik veel energie als ik veel contact heb met mensen, en laat dat nou net een belangrijk onderdeel zijn van het inkoopvak. Ik vind het een uitdaging om zaken voor stakeholders voor elkaar krijgen, door mogelijkheden uit de markt te kunnen bieden kan ik een grote bijdrage leveren binnen de organisatie.  En last but not least, je wordt vaak vroeg betrokken bij nieuwe projecten, een leuke bijkomstigheid.

|Je wordt vaak vroeg betrokken bij nieuwe projecten, een leuke bijkomstigheid van het inkoopvak”

De vaardigheden van een Inkoper

Als inkoper is het belangrijk om te beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Competenties als slagvaardig zijn , kwaliteits- en kostenbewustheid, zijn ook belangrijke competenties waar je het als inkoper ver mee kan schoppen.

Mijn tip voor Inkopers

Wat ik Inkopers mee wil geven? Zet altijd in op juiste kwaliteit, wees wel kritisch maar laat altijd meerdere mogelijkheden aan je stakeholders zien. Hiermee bereik je dat stakeholders zelf (kosten) bewust worden. Doe het vooral samen……

De samenwerking met Inkoop ID

In februari ben ik gestart met mijn eerste opdracht via Inkoop ID. Ik werk graag samen met Inkoop ID vanwege de fijne communicatie. Het wekte vertrouwen dat ze korte lijntjes hebben met opdrachtgevers. De gesprekken heb ik als plezierig ervaren, ik had het gevoel dat er een stapje extra voor mij gedaan werd.

————————————————————————————————————————————-

Meer Blogs van Inkopers lezen? Bekijk onze pagina Inkopers aan het woord.

Willy Busser aan het woord

Maak kennis met Willy Busser

By | Inkoper aan het woord | No Comments

Maak kennis met Willy Busser

Maak kennis met Willy Busser. In 2020 begon hij aan zijn eerste opdracht via Inkoop ID en na een succesvolle afronding is hij nu bezig met zijn tweede opdracht. Maak kennis met Willy, een zeer ervaren Inkoper met passie voor zijn vak.

Willy als Inkoper

Op dit moment ben ik aan de slag als Supply Chain Director. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor het ontwikkelen en managen van het Supply Chain Team (12 FTE). Ik draag zorg voor een robuuste toeleveringsketen van alle producten en diensten, zowel Product als non-product gerelateerd. Als lid van het Leadership Team draag ik bij aan de bredere bedrijfsvoering en strategie. Ook ben ik verantwoordelijk voor het opstellen en implementeren van benodigde processen en procedures.

Het Inkoop vak…

Ik heb het voorrecht gehad om voor diverse multinationals als ook MKB’ers binnen diverse industrieën/ branches te werken. Ik heb kunnen bijdragen aan het continue verbeteren in de breedste zin van het woord.

De diversiteit van het vak (commercie, juridisch, techniek, communicatie, culturen, markten, etc.) als interface tussen interne en externe omgeving maken het inkoop vak leuk en uitdagend.

Mijn uitdaging is het onmogelijke voor elkaar krijgen. Het op de kaart zetten, en professionaliseren van inkoop binnen organisaties is waar ik veel energie van krijg.

De ideale inkoper is een allrounder in haar/zijn vak, het onderhandelen zit in haar/zijn DNA, en is een bedrijfskundige en klantgerichte relatiemanager. Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel. De inkoper beschikt over een positieve en proactieve houding en met de juiste creativiteit is zij/hij in staat met nieuwe initiatieven en/of oplossingen te komen. Sensitief voor signalen uit haar/zijn omgeving, een bruggenbouwer en een toegankelijke teamspeler. Continue willen zoeken naar verbeteringen voor zichzelf als ook de organisatie is belangrijk.

  | “De ideale inkoper is een allrounder in haar/zijn vak”

Mijn tip voor Inkopers

Wat ik Inkopers mee wil geven? Ken de Procurement portfolio en Supplier preference portfolio van je organisatie. Zonder kun je geen goede inkoop- en onderhandelingsstrategie maken.

Een quote waar ik mij aan vast houd: 

| “Absorb what is useful, Discard what is not, Add what is uniquely your own.”

De samenwerking met Inkoop ID

Mijn eerste contact met Inkoop ID was in 2016. In 2020 zijn we voor het eerst echt gaan samenwerken. Zij benaderden mij toen met interessante, uitdagende en leuke opdrachten.

De samenwerking ervaar ik als prettig en Inkoop ID onderscheidt zich met name door de persoonlijke benadering.

 

 

————————————————————————————————————————————-

Meer Blogs van Inkopers lezen? Bekijk onze pagina Inkopers aan het woord.

Hoe maak je jouw netwerk waardevol?

By | Blog | No Comments

Hoe maak je jouw netwerk waardevol in 2021?

Vorig jaar was ik op een feestje en sprak ik met iemand met veel kennis over netwerken. Zij vroeg aan mij: Stel in het ergste geval dat jij dakloos wordt, bij hoeveel mensen in jouw omgeving kan jij voor minimaal een week onderdak en eten krijgen? Die vraag stel ik mij dit jaar opnieuw, misschien juist goed om nu te doen, nu er zoveel is veranderd. Ik heb mijn netwerk weer eens goed onder de loep genomen en vraag mij af: Hoeveel weken kom ik vooruit met het aantal verblijfplaatsen? Zijn dit wel genoeg weken om mijn leven weer op orde te krijgen? Is mijn netwerk wel sterk genoeg? Moet ik nu dan juist investeren in een groter netwerk of juist investeren in mijn huidige netwerk? En hoe doe ik dit dan?

Je gebruikt natuurlijk niet alleen je netwerk wanneer je dakloos raakt, laten we hopen dat dit überhaupt nooit gebeurt. Je netwerk is juist goed in te zetten wanneer je bijvoorbeeld werkzoekende bent, recruiter, hiring manager of zzp’er.

Normaal zijn de feestdagen de ultieme tijd om, tijdens alle borrels en diners, je netwerk te vergroten en te versterken. Maar hoe zit dat tegenwoordig? Borrels zijn veelal online, en met kerst mocht je maar drie gasten uitnodigen. Als je elkaar al ziet is dit op 1,5 meter, en door de toenemende besmettingen wordt het sowieso aangeraden om elkaar even niet te zien.

Wat betekent dit voor de zoektocht naar jouw nieuwe uitdaging, hoe zet je nu je netwerk in? Je hoeft natuurlijk niet je CV naar iedereen toe te sturen, en van de daken schreeuwen dat je zoekende ben. Hoe zet je juist dit jaar je netwerk in?

Graag geef ik je een aantal tips om effectiever te netwerken in 2021:

 • Probeer niet alleen te netwerken op het moment dat je iets nodig hebt. Je zorgt juist voor een sterk netwerk wanneer je investeert in je netwerk wanneer je het niet nodig hebt. Juist dit jaar is het goed om te investeren in je netwerk. Stuur bijvoorbeeld dit jaar een nieuwjaarsgroet met een persoonlijke boodschap erop. Wedden dat jij dit jaar on top of mind bent?
 • Help iemand anders. Dit zit hem in kleine dingen: geef iemand bijvoorbeeld eens een tip of truc. Dat kan bijvoorbeeld zijn door iemand te taggen onder een vacature of een informatief bericht. Of als iemand vertelt over de verbouwing van zijn huis, stel hem dan voor aan een stukadoor waar jij goede ervaringen mee hebt. Als jij iets voor iemand kan betekenen zullen zij graag wat voor jou willen betekenen wanneer jij het nodig hebt.
 • Online evenementen vragen toch even een andere netwerkaanpak dan offline evenementen. Het is lastiger om iemand even aan te spreken als je naar een beeldscherm kijkt. Toch is het deelnemen aan online evenementen nog steeds een effectieve manier van netwerken. Zie je bijvoorbeeld iemand verschijnen in een online evenement die je wel even wilt spreken? Voeg diegene dan toe op LinkedIn en stuur een berichtje. Je hebt al een goede openingszin als je aangeeft dat je iemand tegenkwam op het evenement.
 • Als je niet graag naar dit soort borrels gaat of netwerken lijkt voor jou niet te zijn weggelegd dan kan je gebruik maken van een netwerkclub of een bureau gespecialiseerd in jouw vakgebied.

Wil je gebruik maken van het netwerk van Inkoop ID, dat mag natuurlijk altijd! Geef ons een belletje en wij helpen je graag verder.

Succes en een heel mooi 2021.

Amy van der Hulst

 

Bekijk hier onze andere blogs. 

 

 

Maak kennis met Robin van Gils

Technisch Inkoper Robin van Gils aan het woord

By | Inkoper aan het woord | No Comments

Maak kennis met Robin van Gils

Vandaag; Inkoper, Robin van Gils, aan het woord. Sinds begin 2020 werken wij samen met Robin. Een prille samenwerking, maar succesvol.

Robin als Inkoper

Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor Procurement & Operations bij Machinefabriek B.F.M CNC in Oosterhout.

Als inkoper heb ik het altijd als noodzakelijk gezien om verder te kijken dan het uitonderhandelen van voorwaarden met leveranciers. Alle processen van leverancier tot aan de eindklant zijn belangrijk.

Het Inkoop vak…

Waar voor mij de uitdaging in zit? Alle processen binnen de Supply Chain op orde hebben waardoor een efficiënte inkoopflow ontstaat.

Als Inkoper vind ik kennis van de producten waarmee ik werk erg belangrijk. Vaardigheden die een Inkoper moet hebben zijn:

 • Het vermogen om met verschillende stakeholders te onderhandelen, zowel intern als extern.
 • Continu kunnen schuiven met prioriteiten.
 • Naast analytisch ook logisch denkvermogen.
 • Kostenbewust in blijven kopen terwijl bedrijfsprocessen toch door blijven lopen.

“Kennis van de producten waarmee ik werk vind ik erg belangrijk.”

Mijn tip voor Inkopers

Wat mij altijd goed heeft geholpen is een goede relatie met de leverancier. Ik focus dan ook altijd op de lange termijn relatie. Het is belangrijk om goed te blijven communiceren in zowel goede als slechte tijden.

De samenwerking met Inkoop ID

Sinds begin dit jaar werk ik samen met Inkoop ID. Inkoop ID heeft veel interessante vacatures, voornamelijk in de technische sector waar ik werkzaam ben.

Ik ervaar een positieve samenwerking met Inkoop ID. Ze hebben een gezonde mix van praktijkervaring en recruitment skills. Het voelt alsof je een collega bent.

 


 

Meer Blogs van Inkopers lezen? Bekijk onze pagina Inkopers aan het woord.

Helaas u bent afgewezen

By | Blog | No Comments

Helaas u bent afgewezen

Je solliciteert naar een nieuwe baan. Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

 1. Je solliciteert, en bij de eerste de beste baan word je aangenomen. Super, gefeliciteerd!
 2. Je stuurt er wat sollicitaties uit, krijgt een paar afwijzingen maar uiteindelijk heb je een baan die goed bij je past. Ook jij gefeliciteerd!
 3. Je solliciteert op die droomfunctie en krijgt een afwijzing. Zwak uitgedrukt maar balen.
 4. Je krijgt afwijzing na afwijzing…. Moedeloos word je ervan.

Behoor jij tot de eerste categorie? Dan hoef je niet door te lezen. Mag wel natuurlijk 😉.

Door de huidige situatie komt het helaas steeds vaker voor dat werkzoekenden één of meerdere afwijzingen krijgen. Niet leuk! Maar hoe ga je er het beste mee om? In deze blog geven wij jou 3 tips om beter om te gaan met afwijzingen.

 1. Niet aan jezelf gaan twijfelen

Weer die standaard afwijzing… De eerste kon je nog goed overheen komen, die tweede en derde ook. Maar na 10 standaard afwijzingen begin je aan jezelf te twijfelen. Niet doen! Als je niet op gesprek bent geweest en je hebt het gesprek niet finaal verpest, dan is de afwijzing zeker niet persoonlijk. Die leuke vacature waar jij op reageert valt waarschijnlijk bij meer mensen in de smaak. Helaas is er dan ook een grote kans dat er een aantal kandidaten tussen zitten die meer ervaring hebben of bijvoorbeeld al een netwerk in de organisatie hebben.

Bij twijfels komt wellicht ook onzekerheid, en onzekerheid meenemen naar je volgende sollicitatiegesprek, dat is zeker geen goed idee.

 1. De reden van afwijzing

Hoewel je de afwijzing niet persoonlijk moet nemen is het toch altijd goed om achter de reden te komen. Heb je al een eerste of tweede gesprek gehad dan krijg je vrijwel altijd feedback terug (tenminste dat zou wel moeten).

Krijg je al voor een gesprek een afwijzing, dan zijn deze vaak vrij standaard. Onze tip: bel of mail gewoon eens en vraag wat de reden is geweest van de afwijzing. Wellicht krijg je goede feedback en kan je dit meenemen in je volgende sollicitatie. Bij een positief telefoongesprek, waar jij openstaat voor feedback, blijf je wellicht ook nog on top of mind. Handig voor een volgende keer.

 1. Verwerken en doorgaan!

Hoe moedeloos je ook wordt van die afwijzingen. Wij geloven dat er altijd weer ergens een deur voor jou opengaat. Hopelijk in de branche waar jij aan de slag wilt. Zo niet dan zijn er nog heel veel andere leuke branches om te ontdekken.

Tip: Probeer net als bij werken ook balans te vinden in het solliciteren. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een uurtje mag balen van een afwijzing om vervolgens met goede moed een paar uur te solliciteren, en vergeet daarna ook niet even te ontspannen.

 

 

-Amy van der Hulst-

 

Bekijk hier onze andere blogs.