Nieuws

solliciteren in de vakantie

Even een vakantie van het solliciteren of beter niet?

By | Blog | No Comments

Even een vakantie van het solliciteren of beter niet?

Minder vacatures, misschien wat langer wachten op reacties, contactpersonen die op vakantie gaan. Ja ik snap best dat jij denkt, laat ik ook maar even vakantie nemen van het solliciteren.

Mijn eerste tip; neem deze zomer inderdaad wat extra tijd voor jezelf, geniet, relax, en ga lekker op vakantie. Daar is het zomer voor toch?

Dan ga ik gelijk door naar mijn tweede tip. Stop niet helemaal met solliciteren. Tussen het genieten door, is de zomervakantie helemaal geen slechte tijd om te blijven solliciteren.

 • Het is de ideale tijd om te netwerken. Mensen zijn vrolijker, je maakt buiten sneller een praatje, je komt weer op andere plekken en tijdens de lange avonden buiten op het terras kan je gelijk je vrienden en kennissen op de hoogte brengen dat jij (latent) op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Wellicht kennen zij nog iemand in hun netwerk. Hoe meer mensen het weten, hoe beter!
 • Veel mensen nemen in de zomervakantie even een pauze van het solliciteren. Dus er zijn misschien minder vacatures, maar ook minder concurrentie. Dus zie jij een leuke vacature? Reageer!
 • De meeste recruiters gaan niet 6 weken op vakantie. Qua vacatures is het vaak een stuk rustiger want die staan na de vakantie weer gepland. Een leuk netwerkgesprek, daar hebben de meeste recruiters tussen het inhalen van de administratieve zaken zeker wel even tijd voor. Is er een bedrijf waar jij graag wilt werken. Ga dan eens een (virtueel) kopje koffie met de recruiter drinken. Jij blijft dan sowieso op haar/ zijn netvlies.
 • Niet alle branches liggen stil in de zomer. Binnen de inkoop kan je prima blijven solliciteren. Genoeg vacatures denk ik zo 😉➡️ Bekijk vacatures.

Lees ook onze andere blogs voor tips hoe jij deze zomer die nieuwe uitdaging gaat scoren!

 

Geniet van de zomer!

Amy

 

 

Bekijk hier onze andere blogs. 

Een inkoper doet helemaal niets…

By | Blog | No Comments

Een inkoper doet helemaal niets…

Van de week liep ik met m’n hond buiten, in het zonnetje, heerlijk! Al slenterend door het park, genietend van het mooie weer en alles wat in bloei stond of uit begon te lopen, kwam ik een kerel tegen die ik wel vaker zie lopen, ook met z’n hond. Hondenbezitters herkennen het wellicht wel, dan zeg je elkaar gedag en maak je zo nu en dan een praatje, meestal over gewone algemene dingen, zoals het weer of natuurlijk Corona. Zo begon hij te vertellen dat hij meer moest lopen, want veel te weinig lichaamsbeweging met de sportscholen nu inmiddels maanden dicht. Werk je ook nog thuis, vroeg ik? Nee, dat dan weer niet, dat gaat niet, zei hij. Ik ben directeur bij een machinefabriek en de mensen in de productie kunnen niet thuis werken. Dus ik werk zo nu en dan wel thuis, maar op kantoor moet er wel bezetting zijn om het contact met de vloer niet te verliezen. De mensen die thuis kunnen werken doen dat ook zo veel mogelijk, maar als eindverantwoordelijke vind ik dat ik dan wel regelmatig aanwezig moet zijn. En wat doe jij dan eigenlijk? Vroeg hij daarop. Ik zit in de inkoop antwoordde ik en wij bemiddelen inkopers en leveren inkoopadvies aan het MKB. We doen overigens best veel in de maakindustrie. Oh, zei hij, inkopers… Van die figuren die nog even gaan onderhandelen over de prijs om wat extra korting te bedingen. Dat werkt bij ons toch anders, wij vinden de relatie belangrijker dan een beetje korting, dus wij hebben geen inkoper.

Daar gaan we weer dacht ik, weer iemand die geen flauw benul heeft van wat inkoop doet en kan. Waarschijnlijk denkt hij bij Kraljic aan één van die Poolse lassers die ze wel eens inhuren. Was ik maar lekker doorgelopen met Flynth, dan had ik mezelf deze irritatie kunnen besparen. Anyway, te laat, dus toch maar op de barricades…

Ik zal het je sterker vertellen zeg ik tegen hem. Een goede inkoper doet eigenlijk helemaal niets en al zeker niet alleen maar onderhandelen over een beetje korting. Ze schrijven de specificaties niet, dat laat hij of zij de specialist doen, ze bepalen het budget niet, dat doet de budgethouder… Een inkoper laat dat allemaal doen en dat is nu de kracht van zijn rol, hij organiseert het hele proces van inkopen en wel op de slimste manier. In nauwe, en harmonieuze, samenwerking met zijn collega’s zorgt hij voor de beste producten en diensten tegen de laagst mogelijke kosten. Okay, toegegeven, om dit zo effectief en efficiënt mogelijk te regelen is vaak een hele klus en gaat er aardig wat water door de Rijn voordat het zover is. Als wij ergens binnenkomen is het eerst zaak om goed inzicht in de spend en de huidige processen te verkrijgen en daarmee gaan we aan de slag. Bijna altijd weten onze inkopers een besparing te realiseren op de beïnvloedbare spend, soms wel 10% of meer. Dat is dus geen eenmalige korting door een prijsonderhandeling, maar bijna altijd structureel. Met behoud van dezelfde of betere kwaliteit en vaak zelfs een nog betere relatie met de belangrijkste leveranciers. Maar, zeg ik, als je tevreden bent hoe het allemaal gaat en je nooit tegen problemen met je inkoop of je leveranciers aan loopt, dan heb je het goed voor elkaar en moet je niet gaan veranderen om te veranderen natuurlijk!

Okay, okay, rustig maar zei hij, wist niet dat je boos zou worden. Sorry, zei ik, misschien reageerde ik een tikje te fel en begin te lachen. Ik ben ook niet boos, ik vind het alleen zo jammer dat de nodige bedrijven een inkoper nog steeds zien als iemand die een beetje over de prijs onderhandelt, maar dat is allang niet meer zo. Nou, ja, allang, de old school inkoper misschien nog steeds, maar, ja, of je dat een inkoper moet noemen…

Weet je, zei hij tenslotte, hier heb je mijn kaartje, bel me, drinken we een keer een kop koffie en kan jij me wat meer vertellen over inkoop. Waarna hij zijn wandeling met z’n hond vervolgde en ik ook.

 

-Marco Nicolai- 

 

Bekijk hier onze andere blogs. 

Maak kennis met Paul Vermeire

By | Inkoper aan het woord | No Comments

Maak kennis met Paul Vermeire

Maak kennis met Paul Vermeire, Senior Buyer bij Bilfinger Industrial Services. In februari (2021) is Paul via Inkoop ID gestart met zijn opdracht waar hij het erg naar zijn zin heeft. Maak kennis met Paul, een zeer enthousiaste Inkoper met passie voor zijn vak.

Paul als Inkoper

Waarom ik het inkoop vak zo leuk vindt? Dat zit hem eigenlijk in een aantal dingen. Allereerst krijg ik veel energie als ik veel contact heb met mensen, en laat dat nou net een belangrijk onderdeel zijn van het inkoopvak. Ik vind het een uitdaging om zaken voor stakeholders voor elkaar krijgen, door mogelijkheden uit de markt te kunnen bieden kan ik een grote bijdrage leveren binnen de organisatie.  En last but not least, je wordt vaak vroeg betrokken bij nieuwe projecten, een leuke bijkomstigheid.

|Je wordt vaak vroeg betrokken bij nieuwe projecten, een leuke bijkomstigheid van het inkoopvak”

De vaardigheden van een Inkoper

Als inkoper is het belangrijk om te beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Competenties als slagvaardig zijn , kwaliteits- en kostenbewustheid, zijn ook belangrijke competenties waar je het als inkoper ver mee kan schoppen.

Mijn tip voor Inkopers

Wat ik Inkopers mee wil geven? Zet altijd in op juiste kwaliteit, wees wel kritisch maar laat altijd meerdere mogelijkheden aan je stakeholders zien. Hiermee bereik je dat stakeholders zelf (kosten) bewust worden. Doe het vooral samen……

De samenwerking met Inkoop ID

In februari ben ik gestart met mijn eerste opdracht via Inkoop ID. Ik werk graag samen met Inkoop ID vanwege de fijne communicatie. Het wekte vertrouwen dat ze korte lijntjes hebben met opdrachtgevers. De gesprekken heb ik als plezierig ervaren, ik had het gevoel dat er een stapje extra voor mij gedaan werd.

————————————————————————————————————————————-

Meer Blogs van Inkopers lezen? Bekijk onze pagina Inkopers aan het woord.

Willy Busser aan het woord

Maak kennis met Willy Busser

By | Inkoper aan het woord | No Comments

Maak kennis met Willy Busser

Maak kennis met Willy Busser. In 2020 begon hij aan zijn eerste opdracht via Inkoop ID en na een succesvolle afronding is hij nu bezig met zijn tweede opdracht. Maak kennis met Willy, een zeer ervaren Inkoper met passie voor zijn vak.

Willy als Inkoper

Op dit moment ben ik aan de slag als Supply Chain Director. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor het ontwikkelen en managen van het Supply Chain Team (12 FTE). Ik draag zorg voor een robuuste toeleveringsketen van alle producten en diensten, zowel Product als non-product gerelateerd. Als lid van het Leadership Team draag ik bij aan de bredere bedrijfsvoering en strategie. Ook ben ik verantwoordelijk voor het opstellen en implementeren van benodigde processen en procedures.

Het Inkoop vak…

Ik heb het voorrecht gehad om voor diverse multinationals als ook MKB’ers binnen diverse industrieën/ branches te werken. Ik heb kunnen bijdragen aan het continue verbeteren in de breedste zin van het woord.

De diversiteit van het vak (commercie, juridisch, techniek, communicatie, culturen, markten, etc.) als interface tussen interne en externe omgeving maken het inkoop vak leuk en uitdagend.

Mijn uitdaging is het onmogelijke voor elkaar krijgen. Het op de kaart zetten, en professionaliseren van inkoop binnen organisaties is waar ik veel energie van krijg.

De ideale inkoper is een allrounder in haar/zijn vak, het onderhandelen zit in haar/zijn DNA, en is een bedrijfskundige en klantgerichte relatiemanager. Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel. De inkoper beschikt over een positieve en proactieve houding en met de juiste creativiteit is zij/hij in staat met nieuwe initiatieven en/of oplossingen te komen. Sensitief voor signalen uit haar/zijn omgeving, een bruggenbouwer en een toegankelijke teamspeler. Continue willen zoeken naar verbeteringen voor zichzelf als ook de organisatie is belangrijk.

  | “De ideale inkoper is een allrounder in haar/zijn vak”

Mijn tip voor Inkopers

Wat ik Inkopers mee wil geven? Ken de Procurement portfolio en Supplier preference portfolio van je organisatie. Zonder kun je geen goede inkoop- en onderhandelingsstrategie maken.

Een quote waar ik mij aan vast houd: 

| “Absorb what is useful, Discard what is not, Add what is uniquely your own.”

De samenwerking met Inkoop ID

Mijn eerste contact met Inkoop ID was in 2016. In 2020 zijn we voor het eerst echt gaan samenwerken. Zij benaderden mij toen met interessante, uitdagende en leuke opdrachten.

De samenwerking ervaar ik als prettig en Inkoop ID onderscheidt zich met name door de persoonlijke benadering.

 

 

————————————————————————————————————————————-

Meer Blogs van Inkopers lezen? Bekijk onze pagina Inkopers aan het woord.

Hoe maak je jouw netwerk waardevol?

By | Blog | No Comments

Hoe maak je jouw netwerk waardevol in 2021?

Vorig jaar was ik op een feestje en sprak ik met iemand met veel kennis over netwerken. Zij vroeg aan mij: Stel in het ergste geval dat jij dakloos wordt, bij hoeveel mensen in jouw omgeving kan jij voor minimaal een week onderdak en eten krijgen? Die vraag stel ik mij dit jaar opnieuw, misschien juist goed om nu te doen, nu er zoveel is veranderd. Ik heb mijn netwerk weer eens goed onder de loep genomen en vraag mij af: Hoeveel weken kom ik vooruit met het aantal verblijfplaatsen? Zijn dit wel genoeg weken om mijn leven weer op orde te krijgen? Is mijn netwerk wel sterk genoeg? Moet ik nu dan juist investeren in een groter netwerk of juist investeren in mijn huidige netwerk? En hoe doe ik dit dan?

Je gebruikt natuurlijk niet alleen je netwerk wanneer je dakloos raakt, laten we hopen dat dit überhaupt nooit gebeurt. Je netwerk is juist goed in te zetten wanneer je bijvoorbeeld werkzoekende bent, recruiter, hiring manager of zzp’er.

Normaal zijn de feestdagen de ultieme tijd om, tijdens alle borrels en diners, je netwerk te vergroten en te versterken. Maar hoe zit dat tegenwoordig? Borrels zijn veelal online, en met kerst mocht je maar drie gasten uitnodigen. Als je elkaar al ziet is dit op 1,5 meter, en door de toenemende besmettingen wordt het sowieso aangeraden om elkaar even niet te zien.

Wat betekent dit voor de zoektocht naar jouw nieuwe uitdaging, hoe zet je nu je netwerk in? Je hoeft natuurlijk niet je CV naar iedereen toe te sturen, en van de daken schreeuwen dat je zoekende ben. Hoe zet je juist dit jaar je netwerk in?

Graag geef ik je een aantal tips om effectiever te netwerken in 2021:

 • Probeer niet alleen te netwerken op het moment dat je iets nodig hebt. Je zorgt juist voor een sterk netwerk wanneer je investeert in je netwerk wanneer je het niet nodig hebt. Juist dit jaar is het goed om te investeren in je netwerk. Stuur bijvoorbeeld dit jaar een nieuwjaarsgroet met een persoonlijke boodschap erop. Wedden dat jij dit jaar on top of mind bent?
 • Help iemand anders. Dit zit hem in kleine dingen: geef iemand bijvoorbeeld eens een tip of truc. Dat kan bijvoorbeeld zijn door iemand te taggen onder een vacature of een informatief bericht. Of als iemand vertelt over de verbouwing van zijn huis, stel hem dan voor aan een stukadoor waar jij goede ervaringen mee hebt. Als jij iets voor iemand kan betekenen zullen zij graag wat voor jou willen betekenen wanneer jij het nodig hebt.
 • Online evenementen vragen toch even een andere netwerkaanpak dan offline evenementen. Het is lastiger om iemand even aan te spreken als je naar een beeldscherm kijkt. Toch is het deelnemen aan online evenementen nog steeds een effectieve manier van netwerken. Zie je bijvoorbeeld iemand verschijnen in een online evenement die je wel even wilt spreken? Voeg diegene dan toe op LinkedIn en stuur een berichtje. Je hebt al een goede openingszin als je aangeeft dat je iemand tegenkwam op het evenement.
 • Als je niet graag naar dit soort borrels gaat of netwerken lijkt voor jou niet te zijn weggelegd dan kan je gebruik maken van een netwerkclub of een bureau gespecialiseerd in jouw vakgebied.

Wil je gebruik maken van het netwerk van Inkoop ID, dat mag natuurlijk altijd! Geef ons een belletje en wij helpen je graag verder.

Succes en een heel mooi 2021.

Amy van der Hulst

 

Bekijk hier onze andere blogs. 

 

 

Maak kennis met Robin van Gils

Technisch Inkoper Robin van Gils aan het woord

By | Inkoper aan het woord | No Comments

Maak kennis met Robin van Gils

Vandaag; Inkoper, Robin van Gils, aan het woord. Sinds begin 2020 werken wij samen met Robin. Een prille samenwerking, maar succesvol.

Robin als Inkoper

Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor Procurement & Operations bij Machinefabriek B.F.M CNC in Oosterhout.

Als inkoper heb ik het altijd als noodzakelijk gezien om verder te kijken dan het uitonderhandelen van voorwaarden met leveranciers. Alle processen van leverancier tot aan de eindklant zijn belangrijk.

Het Inkoop vak…

Waar voor mij de uitdaging in zit? Alle processen binnen de Supply Chain op orde hebben waardoor een efficiënte inkoopflow ontstaat.

Als Inkoper vind ik kennis van de producten waarmee ik werk erg belangrijk. Vaardigheden die een Inkoper moet hebben zijn:

 • Het vermogen om met verschillende stakeholders te onderhandelen, zowel intern als extern.
 • Continu kunnen schuiven met prioriteiten.
 • Naast analytisch ook logisch denkvermogen.
 • Kostenbewust in blijven kopen terwijl bedrijfsprocessen toch door blijven lopen.

“Kennis van de producten waarmee ik werk vind ik erg belangrijk.”

Mijn tip voor Inkopers

Wat mij altijd goed heeft geholpen is een goede relatie met de leverancier. Ik focus dan ook altijd op de lange termijn relatie. Het is belangrijk om goed te blijven communiceren in zowel goede als slechte tijden.

De samenwerking met Inkoop ID

Sinds begin dit jaar werk ik samen met Inkoop ID. Inkoop ID heeft veel interessante vacatures, voornamelijk in de technische sector waar ik werkzaam ben.

Ik ervaar een positieve samenwerking met Inkoop ID. Ze hebben een gezonde mix van praktijkervaring en recruitment skills. Het voelt alsof je een collega bent.

 


 

Meer Blogs van Inkopers lezen? Bekijk onze pagina Inkopers aan het woord.

Helaas u bent afgewezen

By | Blog | No Comments

Helaas u bent afgewezen

Je solliciteert naar een nieuwe baan. Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

 1. Je solliciteert, en bij de eerste de beste baan word je aangenomen. Super, gefeliciteerd!
 2. Je stuurt er wat sollicitaties uit, krijgt een paar afwijzingen maar uiteindelijk heb je een baan die goed bij je past. Ook jij gefeliciteerd!
 3. Je solliciteert op die droomfunctie en krijgt een afwijzing. Zwak uitgedrukt maar balen.
 4. Je krijgt afwijzing na afwijzing…. Moedeloos word je ervan.

Behoor jij tot de eerste categorie? Dan hoef je niet door te lezen. Mag wel natuurlijk 😉.

Door de huidige situatie komt het helaas steeds vaker voor dat werkzoekenden één of meerdere afwijzingen krijgen. Niet leuk! Maar hoe ga je er het beste mee om? In deze blog geven wij jou 3 tips om beter om te gaan met afwijzingen.

 1. Niet aan jezelf gaan twijfelen

Weer die standaard afwijzing… De eerste kon je nog goed overheen komen, die tweede en derde ook. Maar na 10 standaard afwijzingen begin je aan jezelf te twijfelen. Niet doen! Als je niet op gesprek bent geweest en je hebt het gesprek niet finaal verpest, dan is de afwijzing zeker niet persoonlijk. Die leuke vacature waar jij op reageert valt waarschijnlijk bij meer mensen in de smaak. Helaas is er dan ook een grote kans dat er een aantal kandidaten tussen zitten die meer ervaring hebben of bijvoorbeeld al een netwerk in de organisatie hebben.

Bij twijfels komt wellicht ook onzekerheid, en onzekerheid meenemen naar je volgende sollicitatiegesprek, dat is zeker geen goed idee.

 1. De reden van afwijzing

Hoewel je de afwijzing niet persoonlijk moet nemen is het toch altijd goed om achter de reden te komen. Heb je al een eerste of tweede gesprek gehad dan krijg je vrijwel altijd feedback terug (tenminste dat zou wel moeten).

Krijg je al voor een gesprek een afwijzing, dan zijn deze vaak vrij standaard. Onze tip: bel of mail gewoon eens en vraag wat de reden is geweest van de afwijzing. Wellicht krijg je goede feedback en kan je dit meenemen in je volgende sollicitatie. Bij een positief telefoongesprek, waar jij openstaat voor feedback, blijf je wellicht ook nog on top of mind. Handig voor een volgende keer.

 1. Verwerken en doorgaan!

Hoe moedeloos je ook wordt van die afwijzingen. Wij geloven dat er altijd weer ergens een deur voor jou opengaat. Hopelijk in de branche waar jij aan de slag wilt. Zo niet dan zijn er nog heel veel andere leuke branches om te ontdekken.

Tip: Probeer net als bij werken ook balans te vinden in het solliciteren. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een uurtje mag balen van een afwijzing om vervolgens met goede moed een paar uur te solliciteren, en vergeet daarna ook niet even te ontspannen.

 

 

-Amy van der Hulst-

 

Bekijk hier onze andere blogs. 

Food for thought; Inkopen volgens Maslow

By | Blog | No Comments

Food for thought; Inkopen volgens Maslow

In mijn vorige artikel; Waarom bedrijven niet willen besparen… heb ik een alinea gewijd aan de  behoefte waar inkoop aan denkt te voldoen en dat die niet altijd overeen komt met de verwachtingen die de organisatie van inkoop heeft. Wanneer hier twijfel over is en om hier helder inzicht in te verkrijgen is het aan te bevelen om een gedegen interne behoefteanalyse uit te voeren. En, ja, zo’n analyse kost tijd en geld, maar geeft wel een helder beeld van de verwachtingen die de organisatie van inkoop heeft. Aan de andere kant, als de wereld zo bizar in beweging is als nu, kan dat dan niet simpeler en sneller? Quick en dirty, maar wel effectief? De verwachtingen aan het begin van het jaar waren waarschijnlijk heel anders dan afgelopen zomer en het zou mij niet verbazen als die voor menig organisatie heden ten dage weer bijgesteld zijn. Inkoop moet daar natuurlijk direct op kunnen anticiperen en voldoen aan die veranderende verwachtingen.

In een grijs verleden, voordat ik inkoper werd, heb ik NIMA-A gedaan, toen ik dacht dat ik nog iets in de verkoop of marketing wilde gaan doen. Eén van de bekendste modellen is de piramide van Maslow, en ik denk dat iedereen hier wel eens van gehoord heeft. Maslow rangschikt in dit model de hiërarchie van universele behoeften van de mens.

Inkopen volgens Maslow.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier zal ook wel een vertaling voor zijn naar een organisatiemodel verwachtte ik. Bij organisaties is ongetwijfeld ook een hiërarchie van behoeften aanwezig. Tot mijn verbazing kan ik daar weinig over vinden, tenminste niet iets wetenschappelijks onderbouwd en/of algemeen toegepast. Je komt al snel weer behoorlijk complexe modellen en theorieën tegen en dan kan je net zo goed gelijk een gedegen interne behoefteanalyse uitvoeren. Dus ik dacht, misschien kan ik vanuit mijn gewone boerenverstand hier iets zinnigs over zeggen en kom daarmee tot onderstaande schets van een behoeftepiramide van organisaties gebaseerd op Maslow.

Inkopen volgens Maslow

 • Behoefte aan ontwikkeling: Innovatie, productontwikkeling, groei (autonoom of door acquisitie), investeren.
 • Behoefte aan erkenning en sociaal maatschappelijke betrokkenheid: Marktpositie, branding, expert, MVO, social return.
 • Behoefte aan economische en sociale verbondenheid: Collega’s, teamspirit, klantenbinding, klantrelaties, customer journey, leveranciersrelaties.
 • Behoefte aan continuïteit en zekerheid: Medewerkers, baanzekerheid, financiële zekerheid, klanten, zekerheid van leveringen.
 • Primaire behoeften: Grondstoffen, kennis, machines, inkoop, marketing, sales, finance.

In mijn optiek weet het management heel goed welke behoefte de organisatie op enig moment heeft en moet hier dan ook naar acteren. Inkoop kan op zo’n manier heel snel haar rol pakken en inspelen op de situatie van dat moment. Ik weet het, ik simplificeer enorm, maar zoals in de inleiding gesteld, als je geen gedegen behoefteanalyse wil of kan uitvoeren, dan moeten er andere manieren zijn om te weten of je als inkoop voldoende inspeelt op de verwachtingen van de organisatie.

Iedere zichzelf respecterende inkoper met een beetje ambitie wil al snel aan de slag met waarde creëren, business alignment, supplier relations etc. etc. Maar soms ontkom je er niet helemaal aan om old-school 1.0, keihard op de kosten te gaan zitten. Als, bijvoorbeeld door de huidige crisis, jouw organisatie zich in de tweede laag van de piramide bevindt, dan kan de directie wel leuke ambities hebben om een ander bedrijf over te nemen of R&D meer willen investeren in innovatie of HR alle medewerkers extra motiveren met opleiding, training en heidesessies, maar zonder munten is dat wellicht een tikje utopische gedachte…

Onderzoek toont overigens aan dat mensen tegelijkertijd meerdere behoeften kunnen nastreven. Oftewel ‘hogere’ behoeften nastreven terwijl de behoeften daaronder nog niet zijn ingevuld. Dat kan uiteraard ook op een organisatie van toepassing zijn, alleen denk ik dat er een meer opvolgende hiërarchische logica voor organisaties aanwezig is dan voor mensen. Als mens kan je ook met weinig geld werken aan sociale contacten en zelfontplooiing, maar bij een organisatie werkt dat, naar mijn mening, in de regel toch net even anders. Als de onderste twee lagen van de piramide voor een organisatie niet op orde zijn, dan is het vechten tegen de bierkaai om met de daaropvolgende lagen succesvol aan de slag te gaan.

Ik kan hier nog meters tekst aan gedachtenspinsels over opschrijven, maar dat is niet de bedoeling van dit concept. Het gaat hier juist om snel te anticiperen op wat de organisatie verwacht van de inkoopfunctie. Het is food for thought en misschien heb je hier iets aan om als inkoper snel van koers te kunnen veranderen en in te spelen op de veranderende behoefte(s) van jouw organisatie. Heb je echter meer tijd en zit jouw organisatie hoog in de piramide of weet je misschien niet waar je in de piramide zit? Doe dan die gedegen interne behoefteanalyse, zodat je als inkoop weet of je voldoet aan de verwachtingen van de organisatie of her en der misschien wat bij moet gaan sturen.

 

Marco Nicolai

Bekijk hier onze andere blogs. 

Inkoopmanagers kennisforum

By | Agenda | No Comments

Inkoopmanagers kennisforum

Op 5 en 11 november faciliteert Inkoop ID het Online Inkoopmanagers Kennisforum. Inkoopmanagers uit diverse branches en organisaties delen hun kennis en ervaring over onderwerpen op tactisch en strategisch niveau. Doel is het opdoen van nuttige contacten in een forum wat vertrouwelijk, onderhoudend en inspirerend is.

Leo Stoelinga is tijdens deze sessies onze online gastheer en moderator. Leo heeft ruime ervaring in zowel de private als de publieke sector. Hij is Procurement Manager bij de NS, trainer, coach en docent bij o.a. de NEVI, Hogeschool Rotterdam en CM Partners.

Komende sessies zitten vol en deelname is exclusief voorbehouden aan Inkoopmanagers. Het aantal deelnemers is beperkt om de online interactie goed te kunnen faciliteren. We gaan dit soort kennissessies vaker organiseren en willen dit toegankelijk maken voor een divers gezelschap van inkoopmanagers om vanuit meerdere invalshoeken kennis en kunde te delen. Heb jij interesse om jouw ervaring te delen en wellicht nieuwe ideeën en inspiratie op te doen? Neem dan contact met ons op. Stuur dan een mailtje naar info@inkoopid.com en dan houden wij je op de hoogte van toekomstige sessies.

 

Hanneke Stokkers aan het woord

Inkoper Hanneke Stokkers aan het woord

By | Inkoper aan het woord | No Comments

Maak kennis met Hanneke Stokkers. Hanneke is een oude bekende van Inkoop ID. Wij kennen haar namelijk al sinds de oprichting. Ruim drie jaar geleden is zij via Inkoop ID bij haar huidige opdrachtgever Moog b.v. gestart. Wij zijn blij om te horen dat ze het nog steeds naar haar zin heeft en horen graag haar enthousiaste verhalen. Wij hebben haar daarom gevraagd of we haar mochten interviewen over haar ervaringen en ontwikkelingen binnen het inkoop vak. Laat je inspireren en motiveren.

Hanneke als Inkoper

Ik ben inkoper bij Moog BV Nieuw-Vennep. Moog ontwerpt, produceert en integreert precisie motion & control producten en -oplossingen. Onze krachtige systemen regelen commerciële en militaire vliegtuigen, satellieten en ruimtevaartuigen, lanceervoertuigen, raketten, industriële werktuigen, windenergie, maritieme toepassingen en medische apparatuur.

Mijn verantwoordelijkheden binnen Moog liggen vooral op het gebied van tactische inkoop. De drie disciplines van inkoop liggen dicht bij elkaar waardoor je vaak diverse petten op hebt binnen een organisatie. Het is belangrijk om binnen de inkoop operationele en tactische werkzaamheden goed neer te zetten zodat je het strategische pad binnen een organisatie succesvol blijft bewandelen.

“De drie disciplines van inkoop liggen dicht bij elkaar waardoor je vaak diverse petten op hebt binnen een organisatie.”

Ik ben inkoop ingerold toen ik net moeder was geworden van een tweeling. Ik kwam in een parttime pool bij een vorige werkgever en mocht een tijdje de inkoopafdeling ondersteunen. Uiteindelijk ben ik bij een internationaal opererende onderneming terecht gekomen en heb ik mij verder ontwikkeld binnen het inkoop vak. Dit deed ik o.a. door Nevi 1 en Nevi 2 te halen voor verdere professionalisering.

Het Inkoop vak….

Wat ik vooral leuk vind is de verbinding leggen tussen diverse afdelingen binnen de organisatie en de externe partijen waarmee we samenwerken. Het is van belang hoe een inkoopafdeling gepositioneerd is in een organisatie. Bij de organisaties waar ik gewerkt heb was de inkoop niet altijd de meest geliefde afdeling. We stonden vaak bekend als kritisch die soms vertragend kan werken in een proces.

Ik vind het een uitdaging om de inkoopbehoeften te borgen voor het bedrijf op zowel de korte als de lange termijn. Ik vind het leuk om als inkoper de verbindende schakel te zijn binnen de keten. Elke schakel binnen de organisatie is belangrijk om te komen tot een financieel gezond bedrijf.

“Ik vind het leuk om als inkoper verbinding te leggen.”

Kennis en vaardigheden die ik van belang vind voor een inkoper zijn sociale vaardigheden, het hebben van een helikopter view, ondernemend vermogen, economische kennis en kennis van inkoop gerelateerde onderwerpen. Uiteindelijk is het van belang dat een organisatie draaiende blijft in alle omstandigheden. Gezien de huidige situatie (covid-19) is het ook belangrijk om flexibel te zijn en te beschikken over aanpassingsvermogen.

Mijn tip voor Inkoper

Mijn tip is vooral ondernemend te blijven en creatief te zijn om de organisatie door de economische gevolgen te loodsen. Je ziet helaas dat we ons vaak vasthouden aan oude principes en gewoontes. We hebben allemaal te kampen met de situatie dus laten we vooral creatief zijn zodat we voor alle partijen een passende (soms tijdelijke) oplossing hebben. Regeren is vooruitzien, met de opgedane kennis uit het verleden.

De samenwerking met Inkoop ID

Ik ken inkoop ID al sinds de oprichting. Ik was zo’n 13 jaar geleden op zoek naar een nieuwe uitdaging en na wat googelen ben ik met hen in contact gekomen. De opdracht die ze toen voor mij hadden ging uiteindelijk niet door omdat ik besloot bij mijn toenmalige werkgever te blijven. Inkoop ID is sindsdien wel op mijn netvlies gebleven en een aantal jaren later ben ik weer met ze in contact gekomen. Het was leuk om te zien dat Inkoop ID echt een professionaliseringsslag heeft doorgemaakt. En natuurlijk stond daar ook weer de hondenmand, van de gastheer Flynth!

De samenwerking met Inkoop ID ervaar ik zelf als zeer prettig. Het is belangrijk dat er een klik is tussen de inkoper en de opdrachtgever. Inkoop ID fungeert daarin als verbinder. Tijdens het eerste gesprek met een opdrachtgever, waar ik via Inkoop ID kwam, was er meteen een klik. Helaas bleek die klik er na een tijdje toch niet te zijn, en werd het dienstverband beëindigd. In die periode voelde ik me gesteund door Inkoop ID en hebben ze me binnen een week weer aan een nieuwe inkoopuitdaging geholpen waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds werk.

“Het is belangrijk dat er een klik is tussen de inkoper en de opdrachtgever, Inkoop ID fungeert daarin als verbinder.”

Het onderscheidend vermogen van Inkoop ID zit in de persoonlijke aanpak, de aandacht en de oprechte en duidelijke feedback over functies die ze in willen vullen.