Ben jij vandaag in balans?

Het is ons zeker niet ontgaan, de Pandemie, Corona, Covid-19…. Er is nog een epidemie om rekening mee te houden. Misschien wel juist nu. De naam van deze epidemie is stress, sterker nog stress gerelateerd aan werk. In deze blog richten we ons op werkstress en het voorkomen van een burn-out.

De dagelijkse realiteit is veranderd, het vooruitzicht dat je in maart nog voor ogen had kan nu totaal anders zijn. Wat doet dit met jou? Voel jij je rustiger nu je thuis werkt of is er bij jou stress ontstaan of juist toegenomen door bijvoorbeeld het geven van thuis onderwijs aan je kinderen, de onzekerheid voor het behouden van je baan, of het wegvallen van contact met collega’s?

Om het onderwerp werkstress verder te kunnen bespreken is het eerst goed om er een definitie aan te geven, een definitie die mij persoonlijk veel inzicht geeft komt van Theo Compernolle, expert op het gebied van stress en brein.

Stress = een ernstige verstoring van het evenwicht tussen de eisen die in een bepaalde situatie worden gesteld en de capaciteiten die aanwezig zijn om aan de situatie het hoofd te kunnen bieden, terwijl de hantering van de situatie belangrijke gevolgen heeft (Compernolle, 2006)[1].  

Werkstress komt door stress in of door een werksituatie. Ken je zo’n ouderwetse weegschaal van vroeger? Laten we die weegschaal gebruiken om jouw ‘evenwicht’ te vinden zoals Compernolle (2006)[1] dat ook doet.

Is jouw weegschaal in Balans?

Stress helpt jou bij het bereiken van belangrijke dingen en om goed te presenteren. Een beetje stress is dus goed voor je en wordt ook wel positieve stress genoemd. Maar de stress moet niet chronisch worden of als negatief ervaren worden (Compernolle, 2017)[2]. Om geen negatieve stress te ervaren is het belangrijk dat jouw weegschaal in evenwicht is. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om genoeg middelen te hebben om met de eisen van jouw werk om te kunnen gaan. Belangrijk is om te beseffen dat die middelen voor iedereen anders zijn en niet per se in het werk hoeven te liggen. Een middel voor mij om het werk even achter me te laten is door op vakantie te gaan, voor Raymon kan dit een goed gesprek met een collega zijn en voor Marco een wandeling met zijn hond.

Zie hieronder een weegschaal die mooi in balans is:

En toen kwam Corona of wel Covid-19…. Voor veel mensen bracht dit de weegschaal in disbalans. Thuiswerken, videocalls, thuisonderwijs geven aan je kinderen, of juist de hele dag alleen zijn. Waar de situatie steeds meer eisen ging stellen, en juist de middelen wegvielen, raakte de weegschaal steeds meer uit balans. Er ontstond negatief ervaren werkstress.

Op zoek naar een nieuwe balans

Als de weegschaal voor je gevoel niet meer in balans is moeten we op zoek naar nieuwe middelen. Ga je normaal naar de sportschool om je hoofd even leeg te maken, blok dan nu na je werk of in je pauze een uurtje om te gaan wandelen, hardlopen of fietsen.

Mis je het contact met collega’s, probeer dan een werkbare situatie te maken door een moment per dag een video-call in te plannen waarin tijd is voor belangrijke zaken, een kletspraatje en aandacht voor elkaars welzijn.

De weegschaal is toe te passen op alle situaties die je in het werk tegenkomt. Omdat Corona een actueel onderwerp is en veel mensen zich hier in herkennen heb ik dit onderwerp gebruikt bij bovenstaande voorbeelden. Buiten Corona komen we vaker situaties tegen die zorgen voor positieve of negatieve stress. Probeer in die situaties na te gaan wat jou helpt om jouw weegschaal in balans te krijgen of juist te houden.

– Amy van der Hulst –

PS: Graag geef ik nog een Leestip en een Kijktip mee.

 

 

[1] *Compernolle, T. (2006). Stress, vriend en vijand. Tielt: Lannoo nv.
[2] Compernolle, T. (2017) 3 manieren om positieve stress te ontwikkelen [videobestand] geraadpleegd via: https://www.youtube.com/watch?v=6aahmsXR-NE&feature=emb_title

 

Bekijk hier onze andere blogs. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*