Wij van WC-Eend…

By 19 april 2017Column
Wij van WC eend, compliment

Wanneer we een mooi compliment van een klant of een kandidaat over onze dienstverlening krijgen is dat fantastisch om te horen! Echter doen we daar vaak te weinig mee. Mensen zitten raar in elkaar, we zeggen netjes, dank je wel en daarna bagatelliseren we het gelijk door te zeggen; het is gewoon ons werk! Maar wat is er mis mee om ook trots op dat werk te zijn en dat verder te vertellen als je iets goed gedaan hebt? Tja, enige terughoudendheid vind ik eerlijk gezegd wel gepast, want je krijgt anders zo snel het WC Eend effect, Wij van WC Eend, adviseren WC Eend… En ondanks dat er genoeg mensen zijn die er niet voor schromen om luidkeels te verkondigen hoe goed ze wel niet zijn, past dat niet echt bij ons.

Ken je dat? Iemand maakt een compliment over je auto, mooie bak, en je geeft gelijk als antwoord, ja, maar hij is van de zaak hoor… Alsof hem dat ineens minder mooi maakt. Waarom niet gewoon het compliment in ontvangst nemen en dank je wel zeggen? Dat doen wij tegenwoordig dan weer wel, dank je wel zeggen en dat je, ook al is het ons werk, het met veel plezier hebt gedaan. Hier kom ik denk ik bij de crux van de zaak, we hebben er plezier in wanneer wij mensen blij hebben gemaakt. En ons werk is gewoon erg leuk! Wat is er nu mooier als iemand enorm blij is dat wij hem aan een nieuwe mooie baan hebben geholpen en hij of zij daar ontzettend blij mee is en wellicht deze baan niet zonder ons had gevonden. Of een klant die al maanden op zoek is naar die ene inkoper en wij die persoon nu net wel weten te vinden! Dat we daar onze boterham mee verdienen is erg mooi meegenomen. Uiteraard is het geen liefdadigheidswerk, echter wanneer de motivatie alleen centjes verdienen is, dan ga je daar op de langere termijn volgens mij niet blij van worden. Is ons werk dan alleen zo leuk als wij een plaatsing doen?

Natuurlijk is het veel meer dan dat! En wat drijft ons nu in ons werk? Het gaat er niet zo zeer om, wat we doen en hoe we dat doen, maar waarom we dat doen. En dat is best een lastige vraag, want waarom doen we dit werk nu zo graag? Daar hebben we over nagedacht en we doen het omdat we plezier hebben in het werken met mensen, voldoening halen uit het verbinden van mensen, dat is heel simpel gezegd onze motivatie. En in het werken met mensen lopen we ook regelmatig tegen leuke, ontroerende en bijzondere dingen aan. Heel bijzonder bijvoorbeeld dat één van onze medewerkers haar nier heeft gedoneerd aan haar moeder. Fantastisch ook dat de opdrachtgever waar zij gedetacheerd is hier met veel begrip haar volle medewerking aan heeft verleend. Puur zakelijk gezien had deze opdrachtgever kunnen zeggen, lever maar een vervanger. Het is tenslotte een externe medewerker die op een tijdelijke opdracht zit. Of dat je van een opdrachtgever het volste vertrouwen krijgt, die tegen ons zegt, als jullie zeggen dat dit een goede kandidaat is, laat hem dan maar maandag beginnen, zonder een persoonlijke intake door deze opdrachtgever. Dat voelt goed!

En ook de grappige dingen die we meemaken, maken het werk zeer de moeite waard. Beetje humor hoort er bij natuurlijk. Op het moment zelf niet altijd, maar achteraf soms zeer vermakelijk. Zo belde er eens een kandidaat 5 minuten voordat hij z’n sollicitatiegesprek bij de klant had af, hij zag af van de baan, want de afdeling zat op de 11e verdieping en aangezien hij een extreme vorm van hoogtevrees had ging dat echt niet werken. Tja, bij onze intake hadden we dat niet eerst gevraagd, dom natuurlijk dat we daar niet aan gedacht hadden. Of de kandidaat die solliciteerde met een wel heel bijzonder mailadres hellboy666@……nl, dat was best eng om hem af te wijzen. En zo hadden we een keer een kandidaat op gesprek met een mooi passend cv en alles zag er goed uit, tot de vraag van onze zijde kwam, waarom denk jij dat je de beste kandidaat bent voor deze functie? Waarop het antwoord was, ik wil eigenlijk helemaal niet meer de inkoop in, ik vind de horeca veel leuker, maar, ja, daar kom ik niet aan de bak… We hoefden er niet lang over na te denken of we deze kandidaat voor gingen stellen.

Ons werk is gewoon erg leuk en de voldoening die wij halen uit het werken met mensen en verbinden van mensen al een beloning op zich. Daarom hoeven we zelf niet te zeggen hoe goed we zijn. Dat mogen onze klanten zelf ervaren, zolang wij maar weten waarom we het doen!

Leave a Reply