Helaas u bent afgewezen

Helaas u bent afgewezen

Je solliciteert naar een nieuwe baan. Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

  1. Je solliciteert, en bij de eerste de beste baan word je aangenomen. Super, gefeliciteerd!
  2. Je stuurt er wat sollicitaties uit, krijgt een paar afwijzingen maar uiteindelijk heb je een baan die goed bij je past. Ook jij gefeliciteerd!
  3. Je solliciteert op die droomfunctie en krijgt een afwijzing. Zwak uitgedrukt maar balen.
  4. Je krijgt afwijzing na afwijzing…. Moedeloos word je ervan.

Behoor jij tot de eerste categorie? Dan hoef je niet door te lezen. Mag wel natuurlijk 😉.

Door de huidige situatie komt het helaas steeds vaker voor dat werkzoekenden één of meerdere afwijzingen krijgen. Niet leuk! Maar hoe ga je er het beste mee om? In deze blog geven wij jou 3 tips om beter om te gaan met afwijzingen.

  1. Niet aan jezelf gaan twijfelen

Weer die standaard afwijzing… De eerste kon je nog goed overheen komen, die tweede en derde ook. Maar na 10 standaard afwijzingen begin je aan jezelf te twijfelen. Niet doen! Als je niet op gesprek bent geweest en je hebt het gesprek niet finaal verpest, dan is de afwijzing zeker niet persoonlijk. Die leuke vacature waar jij op reageert valt waarschijnlijk bij meer mensen in de smaak. Helaas is er dan ook een grote kans dat er een aantal kandidaten tussen zitten die meer ervaring hebben of bijvoorbeeld al een netwerk in de organisatie hebben.

Bij twijfels komt wellicht ook onzekerheid, en onzekerheid meenemen naar je volgende sollicitatiegesprek, dat is zeker geen goed idee.

  1. De reden van afwijzing

Hoewel je de afwijzing niet persoonlijk moet nemen is het toch altijd goed om achter de reden te komen. Heb je al een eerste of tweede gesprek gehad dan krijg je vrijwel altijd feedback terug (tenminste dat zou wel moeten).

Krijg je al voor een gesprek een afwijzing, dan zijn deze vaak vrij standaard. Onze tip: bel of mail gewoon eens en vraag wat de reden is geweest van de afwijzing. Wellicht krijg je goede feedback en kan je dit meenemen in je volgende sollicitatie. Bij een positief telefoongesprek, waar jij openstaat voor feedback, blijf je wellicht ook nog on top of mind. Handig voor een volgende keer.

  1. Verwerken en doorgaan!

Hoe moedeloos je ook wordt van die afwijzingen. Wij geloven dat er altijd weer ergens een deur voor jou opengaat. Hopelijk in de branche waar jij aan de slag wilt. Zo niet dan zijn er nog heel veel andere leuke branches om te ontdekken.

Tip: Probeer net als bij werken ook balans te vinden in het solliciteren. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een uurtje mag balen van een afwijzing om vervolgens met goede moed een paar uur te solliciteren, en vergeet daarna ook niet even te ontspannen.

 

 

-Amy van der Hulst-

 

Bekijk hier onze andere blogs.