Oops, I messed up! Blunders bij het solliciteren

Blunders bij het solliciteren

Wat je dus niet moet doen bij het solliciteren

Inkoop ID bestaat alweer 13 jaar en dat betekent dat we al heel wat sollicitatiegesprekken hebben gevoerd ofwel kandidaten hebben bemiddeld naar een gesprek bij een potentiële werkgever. Is dit geheel zonder kleerscheuren verlopen? Nee zeker niet, hoewel we iedereen altijd zo goed mogelijk voorbereiden en informeren gaat het toch soms nog wel eens mis. Gelukkig kunnen we er achteraf ook heel hard om deze blunders lachen.

  1. Te laat komen bij je sollicitatiegesprek is toch wel onze absolute nummer 1 van vaak voorkomende blunders.

Zo had één van onze kandidaten laatst een sollicitatiegesprek bij een opdrachtgever in de havens van Rotterdam. Na een goede voorbereiding was hij klaar voor het gesprek. Het was 30 minuten rijden, 45 minuten moest dus genoeg zijn om op tijd te zijn. Helaas had hij de files die er nog wel eens staan rondom Rotterdam niet meegeteld. Hij belde gelijk, waardoor wij de opdrachtgever netjes konden informeren, gelukkig kon de opdrachtgever hier begrip voor opbrengen. Eindelijk aangekomen, en al te laat, bleek hij het adres van een andere vestiging te hebben ingevoerd in zijn navigatie, waardoor hij nog eens 15 minuten naar de juiste vestiging moest rijden, je kan je vast voorstellen hoe de opdrachtgever hierop reageerde….

Tip: De eerste indruk is belangrijk, door te laat te komen sta je eigenlijk al met 1-0 achter. Zie die achterstand maar eens in te halen tijdens het gesprek. Bereken dus ook eventuele files bij de reistijd (beter veel te vroeg dan te laat), check ook even 10 keer van tevoren of je het juiste adres wel hebt ingevoerd. PS: Kom ook niet veel te vroeg, 5 à 10 minuten van tevoren aanwezig zijn is goed, ben je vroeger wacht dan nog even in je auto.

  1. Op internet is tegenwoordig veel te vinden, de recruiter zal ter voorbereiding zeker even een check doen door jouw naam in te vullen op google. Zorg dus dat jouw online imago positief opvalt.

Je mening geven op het internet, prima. Racistische opmerkingen en opmerkingen waarmee je huidige of vorige werkgevers zwart maakt, niet zo prima. Toen wij een kandidaat die perfect paste op de functie uitgenodigd hadden voor een gesprek hebben wij toch even zijn naam gegoogeld. De persoon in kwestie heeft een duidelijke mening en al snel zagen wij heel wat reacties op Facebook berichten. Hij leek in eerste instantie heel betrokken te zijn bij de maatschappij, maar toen we ook heel wat reacties zagen met racistische uitspattingen, hebben wij hem toch bedankt om daadwerkelijk te komen.

Tip: Het is prima om een mening te delen, maar bedenk bij elke reactie die je plaatst eerst even na of het wel handig is om deze reactie te delen.

  1. Je kunt de perfecte baan niet krijgen door een slechte voorbereiding of de baan is toch niet zo perfect en jij komt daar iets te laat achter.

Mijn collega had een heel goed gesprek met een kandidaat die vervolgens op gesprek mocht bij de opdrachtgever. Vijf minuten voor aanvang van het gesprek kregen wij een telefoontje. De kandidaat had bij de liften pas gezien dat de organisatie op de elfde verdieping zat, ze had extreme hoogtevrees, dus durfde niet naar boven en zag daarmee ook gelijk af van de baan.

Tip: Lees je in over het bedrijf (ook over welke verdieping zij zitten als je hoogtevrees hebt😉), bereidt van tevoren je antwoorden op standaardvragen voor, zoek je gesprekspartners op via LinkedIn, bereid eigen vragen voor enz.

  1. Het eerste sollicitatiegesprek, je komt in je nieuwste pak, want hé tijdens een sollicitatiegesprek zie je er graag op je best uit. Het gesprek vindt plaats in juli en het is een graad of 26. Je gesprek is in de Rotterdamse haven en iedereen, inclusief je gesprekspartner, loopt in een spijkerbroek en een shirtje, oeps. De kandidaat had het al zo warm in dat driedelig pak en nu helemaal.

Tip: Met een pak is niks mis natuurlijk, in veel organisaties is het zelfs gebruikelijk. Lees je van tevoren wel goed in over het bedrijf of laat je informeren door iemand uit je netwerk. Zorg dat je je niet overdressed of underdressed uitziet. Buiten dat het de eerste indruk kan bepalen, zorgt het ervoor dat je jezelf wat ongemakkelijk kan voelen. PS: Overdressed is wel altijd beter dan underdressed 😉.

  1. Negatief over je huidige of oude werkgever praten kan onprofessioneel overkomen. Natuurlijk hoef je niet alleen maar positief te zijn, er zijn vast redenen waarom je weggaat, en deze mag je best benoemen. Laat het alleen niet overgaan in uitgebreid klagen over wat er allemaal niet goed gaat, of ging, op je werk.

Tip: Bedenk van tevoren wat je wilt antwoorden op de vraag waarom je weggaat bij je huidige werkgever en houd dit kort en bondig.

Do – Mijn werkgever en ik konden het niet helemaal eens worden. Mijn ideeën werden soms wel gehoord, maar vaker zonder nadere onderbouwing van tafel geschoven, dat werkt niet erg motiverend.

Don’t A la één van onze sollicitanten 5 jaar geleden: mijn baas begrijpt niks van het inkoop vak, al mijn ideeën worden van tafel gegooid, het lijkt wel alsof de inkoop nog steeds functioneert als in de 19de eeuw en mijn baas is ook niet erg met de tijd meegegaan.

Ken jij iemand die een blunder heeft begaan tijdens het solliciteren? Laat het ons weten via een reactie op Linkedin. Wij kunnen niet wachten om jouw verhaal te horen.

 

Ik wens je fijne dag vandaag!

Amy van der Hulst

 

Bekijk hier onze andere blogs.